В частни домове и търговски обекти в района на Никопол, Дулово и Горна Оряховица бяха установени общо 1517 л течност с вид и мирис на етилов алкохол без заплатен акциз, съобщи Агенция "Митници".

На 17 февруари митнически служители извършиха проверка на частен дом в района на Дулово. В стопанска постройка, прилежаща към имота, са открити 3 PVC бидона с различни вместимости, съдържащи около 260 литра течност с мирис на етилов алкохол. Допълнително в кухнята и избеното помещение на къщата са открити още 37 PVC туби с вместимости от 10 и 11 литра, пълни с идентична по вид течност. Общото количеството на съхраняваната в имота ракия е 638 литра.

Снимка 564615

Източник: Агенция митници

В момента на проверката собственикът не е предоставил документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. По случая е образувано досъдебно производство по опис на Митница Русе. При проверка на смесен магазин в същото населено място в района на община Дулово, в дървената постройка до склада на търговския обект и в неработещата витрина са открити 5 PVC туби и девет шишета, пълни с течност с мирис на етилов алкохол. Общото количество на откритата течност е 53.7 литра. Проверяваното лице не е предоставило документи за платен или обезпечен акциз. На 18 февруари е предприета проверка на частен имот в района на община Никопол. В помещение в двора на имота митническите служители установяват монтиран казан за изваряване на домашен алкохол, за който лицето не притежава валидно удостоверение на регистрация на специализиран малък обект за дестилиране.

В последвалата проверка на мазето на къщата митническите служители откриват съдове с различна вместимост, в които е съхранявана общо 507 л безцветна течност с вид и мирис на етилов алкохол. Проверяваното лице не е предоставило документи за платен акциз, количествата течност за иззети и са на съхранение в Митница Русе. На 17 февруари при провеждане на съвместна операция със служители на МВР, е извършена проверка на къща в района на община Горна Оряховица. В хода на проверката е констатирано държане на 318 литра течност с вид и мирис на етилов алкохол, съдържаща се в 51 броя стъклени и PVC съдове. Проверяваното лице не е предоставило документи за заплатен акциз, а ракията е иззета.