95% са загубите при туроператорите. По отношение на изходящия туризъм - нещата са плашещи. Това каза Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ние имаме право да работим, но не може да се работи, при положение, че на всеки 15 дни се променят правилата. През април започна голямата кампания. За да оцелеем, ни трябват около 10% от оборота, заяви тя.

И подчерта, че са единственият сектор, който е бил блокиран със закон. По думите ѝ 155 млн. лева са парите, които са необходими, за да покрие браншът загубите си.

Истината е, че днес се отваря една програма, за която ние се борихме активно от юли досега - тогава ни бяха обещани едни 10 млн. лева, които трябваше да получим в началото на септември. Програмата в момента не е адаптирана към нашите нужди. Тези пари ще ги вземем в края на ноември. Тези 155 млн. лева са единствено за нашето оцеляване, подчерта тя.

Балтова изтъкна, че сумата не е невъзможна, за да се спаси туристическият сектор.

Този сектор осигурява 14% от БВП на страната. Ние имаме надеждата, че в един момент ще започнем да работим и ще върнем парите на хората. Тези 155 млн. лв. могат да бъдат и под формата на кредити, не само под формата на грантове, обясни тя.

Припомняме, че на 3 август туроператорите се срещнаха с премиера Бойко Борисов, министърът на туризма Марияна Николова и икономическият министър Лъчезар Борисов. На срещата стана ясно, че ще бъде подпомогнато на туроператорите с пилотен проект за 10 млн. лв.

Въпреки помощта от държавата, ден по-късно туроператорите излязоха на протест.