Имаме разписан пилотен проект за 10 млн. лв., които ще даде глътка въздух на сектор "Туризъм". Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на пресконференция след среща с протестиращите туроператори. 

На срещата присъстваха и премиера Бойко Борисов, и икономическият министър Лъчезар Борисов. 

Критериите за пилотния проект са облекчени и няма да се иска данъчна тежест.

С министъра на икономиката проведохме спешни разговори и така намерихме едно адекватно решение. Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв и още в петък той беше подаден в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", подчерта Николова.

Тези пари са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна. Вече имаме разписани и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс, увери вицепремиерът.

По думите й при одобряване на проекта от Комитета за наблюдение във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават заявления. Очакваме схемата да заработи още в месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ или съответната пилотна схема в зависимост от критериите", допълни министърът на туризма.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов увери от своя страна, че ресорното министерство подкрепя всеки един от браншовете в българската икономика, а туризмът е един от най-засегнатите.

"Това, за което сме се договорили е, че от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще пренасочим 10 млн. лв. към Министерство на туризма, като директен бенефиециент, което след това ще менажира тази програма и процедура. Това, кото ще направим да няма субективизъм и много ясни критерии", увери министърът.

Лъчезар Борисов изтъкна, че всичко това ще бъде напълно прозрачно, каквато е политиката на Министерство на икономиката. Имаме работа до края на месец август. Подкрепям изцяло вицепремиера по отношение на екскурзоводите. Там трябва да търсим социална мярка, тъй като те не попадат в обхвата на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", каза още икономическият министър.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми.

Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август.

Марияна Николова увери, че схемата 60/40, която за туризма е 80 /20, ще продължи да действа до края на годината с плавен преход от есенен към зимен туризъм. "Тази седмица, която измина доста мерки бяха набелязани. Имахме и промяна в законодотелството. Удължихме сроковете, в които може те да отсрочат своите задължения към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината", подчерта тя.

Министърът на туризма обясни и за промените в Закона за местните данъци и такси, с които депутатите измениха Закона за мерките и действията за извънредното положение. Те предвиждат туроператорите, които са взели аванси от своите клиенти, да могат да го възстановят до края на годината.

Важно уточнение, което направи Марияна Николова е, че екскурзоводите не влизат в пилотния проект на стойност 10 млн.лв., а за тях се предвиждат социални мерки, с които да се подпомогне работата им.