По време на работно посещение в Германия, вицепремиерът Екатерина Захариева награди със "Златна лаврова клонка" - най-високото отличие на българската дипломатическа служба, председателя на фондация "Конрад Аденауер" проф. д-р Норберт Ламерт за заслугата му за дипломатическите отношения между двете страни.

С председателя на фондация "Конрад Аденауер" Захариева обсъди ситуацията по външната граница на ЕС във всичките й аспекти - политически, икономически, хуманитарен, както и усилията на българския премиер Бойко Борисов и на ръководството на европейските институции за решаване на мигрантската криза в Турция.

Двамата обсъдиха още разпространението на коронавируса, предизвикателствата пред евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, политиката по разширяване на Европейския съюз и дейността на фондацията в региона, съобщиха от МВнР.

"Благодаря ви за подкрепата за България, работим много добре с вашия офис в София", каза Захариева.

Проф. д-р Норберт Ламерт е бил председател на германския Бундестаг в продължение на 12 години - от 2005 до 2017 година. Доктор по социология, той преподава политически науки в университети в Бохум и в Хаген. От 1980 година в продължение на 37 години е депутат в Бундестага.

Фондация "Конрад Аденауер" е политическа фондация, близка до Християндемократическия съюз (ХДС). Дейността й е насочена към насърчаване на мира, свободата, демокрацията, върховенството на закона чрез политическо образование; подкрепа за европейската интеграция и за засилване на трансатлантическите отношения; подпомага развитието на изкуството и културата. В Германия има 16 регионални офиса. В чужбина има около 100 офиса, финансиращи над 200 проекта в повече от 120 държави.

От 1993 г. фондация "Конрад Аденауер" има офис в София.

На 21 февруари 2019 г. бе отбелязана 25-годишнината от откриването му в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на председателя на парламента Цвета Караянчева