Бившият заместник-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев - Феим Чаушев е бил задържан късно снощи като посредник при получаване на откуп за краден автомобил.

Откупът е бил поискан за джип БМВ Х5 с турска регистрация. Колата била открадната на 19 февруари от паркинг на столичен хотел. Автомобилът е бил без застраховка.

Приблизителната му стойност е около сто хиляди евро, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му турският гражданин, който е собственик на автомобила е потърсил помощ от полицията. Според разказа му - той се свързал с Феим Чаушев, който му обещал, че ще опита да направи нещо, за да намерят автомобила. Цветанов коментира, че вероятно двамата са се познавали и заради това чужденецът прибегнал до услугите на политика.

По-притеснително е, че такъв високопоставен служител от държавната администрация  като зам.-министър е участвал в посредничество без да потърси органите на реда, коментира силовият министър.

Шефът на СДВР Валери Йорданов заяви, че става въпрос за "един класически случай" на кражба на автомобил с цел откуп.

Според разказа на потърпевшия, след няколко дни Феим Чаушев му заявил, че това може да стане, но трябва да плати на крадците 25 000 евро.

Така около 20.00 часа във вторник в София бил арестуван 37-годишният Ивайло Г. при получаване на откуп за крадения автомобил в размер на 23 000 евро. Потърпевшият заявил, че толкова е сумата, която успял да събере.

Около час и половина по-късно за среща със задържания е пристигнал бившият заместник-министър Чаушев, който, според Ивайло Г., е обявил, че идва „за да си оправят нещата".

Феим Чаушев бил заловен на ул. „Персенк" в ж.к. „Лозенец" и е отведен в СДВР, където ще остане за 24 часа. Валери Йорданов похвали бившия зам.-министър, като заяви, че се държал "изключително възпитано". Чаушев вдигнал високо кръвно при ареста и се наложило да бъде откаран в МВР болница, съобщи БНР.

В ареста остава и Ивайло Г., който трябвало да получи откупа. Работата по случая продължава.

При разрешаването на случая са използвани СРС-та, каза министър Цветан Цветанов. Няма данни той да е посредничил придруги кражби на автомобили.

Ако вината на Чаушев бъде призната от съда, той може да бъде осъден на над 5 години лишаване от свобода.

Скандалът със зам.-министъра на външните работи в правителството на Сергей Станишев тръгна от публикация в сп. "Тема", в която бе разкрито, че Чаушев се опитва да укрие участието си в частни фирми, използвайки двете си самоличности.

В имуществената си декларация, която е качена на сайта на МВнР, той се подписал като Феим Чаушев и не описал компаниите, в чието управление участва. Според Етичния кодекс за висшите длъжности Чаушев няма право да бъде в управи на частни фирми.

Според системата ДАКСИ обаче той фигурирал като собственик на 2 фирми ("Аспо стар" и "Вилфрид Ойлер") и в управата на още 2 фирми ("Дюни" АД и "ИВГ Имобилиен фервалтунгсгезелшафт ГМБХ"). Там той е бил записан като Петър Чаушев.

Зам.-министърът лансира в медиите различни версии как е попаднал в управлението на "Дюни", която е собственост на бизнесмена Людмил Стойков, чието име бе замесено в разследването по източването на 7.5 млн. евро от програмата САПАРД.

Според едната там той е представител на Съюза на инвеститорите в туризма, според друга - като преводач на австрийската туроператорска фирма "Меджик лайф", според трета - като личен приятел на Людмил Стойков.