Котелчани не са съгласни да бъдат закрити Районния съд и Районната прокуратура в града. В петък късно вечерта общинските съветници приеха декларация  до парламента, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет (ВСС), омбудсмана и областния управител на Сливен, съобщи БНР.

В нея представителите на местната власт и гражданите се обявяват против намерението за закриване на Районния съд и Районната прокуратура.

Двете институции са във възрожденския град от над 100 години. Общинският съвет и кметът на Котел изразяват категорично несъгласието си с намерението на ВСС за поделяне на съдебния район на Котел между Районните съдилища в Сливен и Омуртаг.

Според тях поради географската, етническа и социална специфика на общината, такова решение лишава жителите й от достъп до правосъдие. Разстоянията до Сливен и Омуртаг  са големи, общественият транспорт - неуреден,  а населението в община Котел е най-бедното в страната, с над 40 на сто безработни, се посочва  в декларацията.

Районният съд и прокуратура в Котел са настанени в добре  уредена сграда, за разлика от Омуртаг, където правораздавателните органи нямат свой дом. 

Закриването на котленския районен съд и прокуратура ще принуди семействата на магистрати, адвокати, съдебни служители и охрана  да се изселят завинаги, както и ще затрудни нотариалната дейност и социално слабото население, което ще пътува нееднократно до Сливен и Омуртаг за продажби, удостоверения и правна защита.