46-годишен мъж от село Бяга е задържан и обвинен за катастрофа със смъртен случай и последващо бягство от местопроизшествието, съобщават от Окръжна прокуратура - Пловдив.

На 4 февруари Д.Л. от с. Бяга, област Пазарджик, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 60-годишен мъж от град Стамболийски, след което е избягал от местопроизшествието. Инцидентът е станал на главен път Пловдив-Пещера, между Йоаким Груево и Куртово Конаре.

Обвиняемият, прибирайки се от работа, шофирайки л.а. "Мерцедес", модел "Вито", допуснал пътнотранспортно произшествие, като блъснал пострадалия на главен път Пловдив - Пещера, след което не спрял и напуснал местопроизшествието. Когато се прибрал в дома си в Бяга, предприел действия по заличаване на следите от катастрофата, а на следващия ден изпратил съпругата си да закупува авточасти, с които да бъдат подменени увредените мигач, фар и стъкло на управлявания от него автомобил. Междувременно в ранния следобед на 5 февруари на тел. 112 бил получен сигнал от мъж от Куртово Конаре, който забелязал трупа на жертвата да лежи до пътя. В близост имало счупени части от моторно превозно средство.

По време на разследването полицията установила вида на автомобила, а впоследствие и конкретното превозно средство. Били са организирани мероприятия по установяване на автомобила и същият е бил спрян от полицейски служители в района на 89-ти км на автомагистрала "Тракия".

Обвиняемият е задържан за 72 часа, в рамките на които ще бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Д.Л. е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 15 години и лишаване от право да управлява моторно превозна средство.