Любомир Иванов Заместник-министърът на външните работи Любомир Иванов съобщи, че ще води екипа за преговори по присъединяване на страната ни към НАТО.

От страна на военния пакт преговорите ще води помощник-генералния секретар на Алианса Гюнтер Алтенбург. Имената на двамата са посочени в писмата, разменени между генералния секретар на НАТО Джордж Робъртсън и външния министър Соломон Паси на срещата в Прага.

Българският екип ще се състои от общо 10 души. Иванов съобщи още, че вчера в Брюксел Алтенбург е разговарял с посланиците на седемте страни, поканени в Прага. Била е обяснена схемата на преговорите за присъединяване към НАТО. Всички страни ще приключат преговорите по едно и също време – март 2003 г. с подписване от страните-членки на присъединителните протоколи, които по-късн трябва да бъдат ратифицирани от парламентите им.

До като това стане с всяка от поканените държави ще има два кръга преговори. Първият кръг ще бъде посветен на въпроси, свързани с политиката, икономиката, отбраната, а вторият кръг – с правни въпроси, както и с въпросите за сигурността и ресурсите.

През март 2003 г. ще се проведе среща във формат “19+1”, на която ще бъде гласуван график с конкретните стъпки, които държавата трябва да осъществи до реалното присъединяване към Алианса през 2004 г. Ратификацията на протоколите на 7-те кандидатки се очаква да завършат през пролетта на 2004 г.

Относно неофициалното запитване на САЩ с какво нашата страна може да помогне при евентуална военна операция срещу Ирак, Любомир Иванов заяви, че става въпрос за сондажи, за които още от самото начало президента Георги Първанов е уведомен. Според заместник-министъра на външното ведомството подобни сондажи изсикват определена степен на конфиденциалност и не е необходимо да се драматизира излишно. Българската страна силно се надява на мирно решение на кризата между режима в Багдад и международната общност, изтъкна Иванов.

Иванов уточни, че отговорът на българската страна е бил предаден в устна форма, както и че България не е предоставяла на САЩ военна експертиза за възможностите си да подкрепи евентуална военна операция срещу Ирак. Предварително не сме се съгласявали никакви действия, добави заместник-министърът.