Запишете си показанията на електромера, преди да заминете за празниците, а след това ги сравнете, когато се върнете. Така ще разберете дали някой не се прикачва към вашата мрежа и съответно към вашата сметка за ток.

А за да я запазите по-ниска пък е добре да изключите електрическите уреди, за които не е наложително да работят. Вероятно хладилниците и фризерите ще трябва да поддържат някаква работа, но пък за телевизорите, уредбите, компютрите и т.н. не е задължително да стоят включени в контакта, защото дори така имат някаква макар и малка консумация.

Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел.инсталацията на имота ви, съветват от EVN. Запишете си показанията на електромера когато сравнете данните при завръщането си, ако не ви хареса резултатът, можете да заявите посещение на инкасатор.

Друго, което да не забравяте, е, че особено през зимата важно значение за размера на сметките имат редица фактори, сред които е външната температура. Понижението й с 1 градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%. Освен това от значение са видът и броят на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност. Затова е хубаво, докато ви няма, да не оставяте много от тях да работят.