В 13.10 часа е започнала евакуацията на българите от Ливан. Три автобуса със 105 души са тръгнали от българското посолство в Бейрут за сирийския град Алепо.

Конвоят се придружава от две коли на българското посолство. Осигурена е охрана на автобусите от два цивилни джипа на ливанските сили за сигурност.

По инициатива на президента Георги Първанов до град Алепо ще бъде изпратен чартърен полет, който ще бъде платен от Министерството на транспорта.

"Хемус Ер" ще окаже пълно съдействие на МВнР за прибирането на българските граждани, евакуирани от Ливан, съобщи изпълнителният директор на авиокомпанията Димитър Павлов, цитиран от БТА.

От компанията потвърдиха, че 10 от нашите сънародници ще бъдат превозени тази вечер с френски кораб до Ларнака, Кипър.

Оттам с полет на "Хемус Ер" те ще бъдат прибрани в България. Редовните полети на авиокомпанията в този регион в момента са до Ларнака, както и София - Дубай, уточни търговският директор Георги Гатев.

Всички полети - редовни и чартърни до Бейрут в момента са преустановени. Гатев съобщи, че с чартърен полет с посредничеството на туристическата агенция "Надя Травъл" в петък ще бъдат превозени със самолет на Хемус Ер още 110 българи.

Самолетът - BAE 164-300, ще излети от Варна в 15.30 часа и в 18.00 часа ще кацне във втория по големина сирийски град Алепо, до който ще бъдат евакуирани съгражданите ни от Ливан.

Обратният полет е в 19.00 часа от Алепо и кацане във Варна - 21.30 часа. За този полет има всички разрешителни, чака се само това от Сирийската гражданска авиация, каза Гатев.

"Хемус Ер" е в процес на преговори с още една туристическа агенция "Ориент Травъл", която с чартър да превози други 110 българи в неделя от Алепо.

От компанията уточниха, че с тези полети на отиване към сирийския град ще бъдат върнати останалите в България ливански граждани, който имаха билети за неосъществените полети до Бейрут.

Алепо е много удобен за кацане заради положението си - в Северната част на Сирия, в близост до границата с Турция, и защото там има българско консулство, коментираха от "Хемус Ер".

Оттам казаха още, че въпросът със заплащането на тези превози е изцяло в пълномощията на туристическите агенции, които ги организират.