Бизнесменът и независим кандидат-президент Веселин Марешки е притеснен от информация, че може „да се извърши нещо” срещу журналиста Валя Ахчиева, което да бъде пришито на него.

На извънредна пресконференция в Марешки се оплака от “провокациите”, на които е подложен, а в основата са неговите бензиностанции.

Припомняме, преди няколко дни Валя Ахчиева разкри, че Марешки продава горивото си на загуба.

На картелите отново има цени около и над 2 лв. за основните видове горива.

Точно това е и проблемът на тези хора, че чрез нашата дейност над 1,5 - 2 млрд. лв. годишно губи картелът от това, че има бензиностанции VM Petroleum”, коментира бизнесменът.

Трудно е човек да се примири с такива загуби, констатира той.

Марешки обяви, че отдавна го предупредили, най-вече след Нова година, че ще започнат тежки провокации - подхвърляне на некачествено гориво и замърсявания на горивото.

Първият такъв опит бил около месеците януари-февруари. “Част от горивото, предназначено за бензиностанцията ни в Айтос беше много тежко замърсено”, подчерта Марешки. Горивото било негодно и щяло да доведе до разваляне на много автомобили. По чиста случайност шофьорът, който го разтоварвал, усетил лош мирис и видял, че няма нищо общо с гориво.

Спасихме се от тази тежка провокация, но дойде следващата - много добре измислена, но на практика всеки човек, който прави такива неща, няма как да не остави следи”, оплака се още Марешки.

Бизнесменът има 5 бензиностанции към днешна дата. Зареждал винаги от едни и същи доставчици. В една от бензиностанциите - в Габрово, имало 2 съда за дизел. В единия от съдовете било установено по-голямо количество сяра в дизела.

В цяла България горивото е много добро и само в една бензиностанция намират по-голямо количество сяра в дизела, и то само в единия съд”, недоумява бизнесменът. Той допусна, че е бил “изпратен” външен човек, който да бъде назначен там, за да подхвърля повече сяра в горивото.

„Не съм се обадил аз на Ахчиева, за да й дам платена консултация за горивото. За наша радост, направихме връзка. Това нещо не може да го измисли самата Ахчиева, а група от хора”, коментира Марешки. Той смята, че самата Ахчиева не знае, че е „бушон“ в тази схема.

“В момента тя прави мишена себе си, защото всеки един, срещу когото е пускала материали преди това, може да отиде да използва този момент и да й отмъсти, като това бъде приписано на мен“, подчерта Марешки.

На въпрос на News.bg, има ли конкретна информация дали някой готви нещо срещу журналистката, Марешки отговори: “Всеки срещу когото е правила материали, може сега да си отмъсти и да бъде пришито на мен”. “Целта е няколкото месеци до изборите аз да не мога да си говоря за изборите”, заподозря той.

Марешки изрази несъгласие България да обявява война на Русия, защото сме с общ език, култура и религия. „Ще се окаже, че за няколко сребърника е продаден интересът на българския народ”, изтъкна той и допълни, че нито е новият, нито старият Левски, но е негов последовател.

По темата за горивата Марешки каза още, че никой не говорел, че в Румъния вече има глоби срещу т.нар. картел. Глобени били с около 30 млн. евро.

“Премиерът Борисов казва, че се забелязва събираемостта на данъците от бизнеса с горива”, напомни Марешки. С нашето навлизане на пазара започва да изсветлява бизнесът, изтъкна той.