В парка днес пред Народен театър "Иван Вазов" стартира кампанията "Поеми дъх с надежда" за повишаване на познаваемостта на белодробната фиброза. Голяма ледена скулптура на бял дроб визуализира тежките последствия от заболяването. Скулптурата ще бъде поставена за 24 часа, като през нощта ще бъде осветена. В близост да нея ще има поставена образователна табела за заболяването, а студенти по медицина ще раздават информационни листовки на място.

Целта на инициативата е да се повиши познаваемостта на белодробната фиброза. Белодробната фиброза е рядко заболяване, което причинява нарушение на белодробната тъкан, което от своя страна затруднява дишането. Много състояния, причиняват белодробна фиброза. В много случаи причината никога не се открива и затова заболяването се нарича идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) - инвалидизиращо и животозастрашаващо заболяване, което причинява прогресивно увреждане на белите дробове, затруднено дишане и ограничава количеството кислород, което белите дробове доставят до основни органи в тялото.

Снимка 547819

Източник: Action Global Communications Bulgaria

ИБФ засяга приблизително 3 милиона души по света. В някои случаи, прогресията на ИБФ може да бъде по-бърза от тази при рак на белия дроб. Пациентите може да развият белодробната фиброза при наличието на редица други заболявания, включително и склеродермия, автоимунно заболяване, което се характеризира с удебеляване или натрупване на съединителната тъкан в тялото, като засегнатите пациенти са предимно хора на възраст между 25 и 55 години и се среща 4 пъти повече при жените, отколкото при мъжете.

Диагностицирането на заболяването и започване на адекватно лечение могат да отнемат много време, а това от своя страна води до допълнителна фрустрация на пациентите и техните близки.

Снимка 547818

Източник: Action Global Communications Bulgaria