Започва обществено обсъждане за обявяването на две нови защитени зони в района на Рила планина. На интернет страницата на МОСВ днес са публикувани проектозаповедите за обявяване на две защитени зони "Рила буфер" и "Ниска Рила". Това съобщиха от МОСВ.

Защитените зони попадат в териториалния обхват на: община Благоевград, община Белица, община Разлог, община Симитли, община Якоруда (област Благоевград); община Бобошево, община Дупница, община Рила, община Сапарева баня (област Кюстендил); община Белово, община Велинград (област Пазарджик); община Долна баня, община Костенец, община Самоков (Софийска област).

В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения по посочените режими в проектите на заповедите.

За биологичното разнообразие и в съответствие със законовите разпоредби пълният текст на всяка от тях и съпътстващата ги информация са публикувани тук и са на разположение в административните сгради на Регионалните инспекции по околната среда и водите в Благоевград, Перник, София и Пазарджик.