От 13 март започва ремонтът на платното за София на 5 виадукта по АМ "Тракия". Движението в посока Бургас ще се извършва двупосочно. За улеснение на трафика в края на работната седмица, когато много хора тръгват на път, всеки петък от 14:00 ч. ще има две ленти за Бургас и една за София.

В неделя, когато пътуващите се връщат към столицата, ще има две ленти за София и една за Бургас. В неделя от 14:00 ч. до 10:00 ч. в понеделник ще има две ленти за София и една за Бургас.

Реверсивно движение ще бъде въвеждано и при събирането на няколко почивни дни, като двете ленти в посока Бургас ще бъдат в последния работен ден, а за столицата в последния почивен ден, съобщиха от АПИ.

В момента се изкърпва участъкът от първокласния път I-8 през Нови хан и Вакарел, който в дните петък и събота ще се използва като обходен маршрут за камионите над 12 т, пътуващи за Бургас. От следващата седмица, след като завършат ремонтните дейности, се предвижда в петък от 14:00 ч. до 20:00 ч. и в събота от 9:00 ч. до 14:00 ч. МПС над 12 т да преминават по първокласния път.

Отбиването на движението ще става при 5-ти км на АМ "Тракия", а качването отново на автомагистралата ще е при 23-ти км, пътен възел "Вакарел". Тежкотоварният трафик за София ще преминава по АМ "Тракия". Целта е повишаване на безопасността на движение и повишаване на пропускливостта в дните с интензивно движение.

Индикативната стойност за ремонта на горното строене на виадуктите е около 25 млн. лв. с ДДС. Ще бъде направен ремонт на пътните плочи, греди, дилатационни фуги и тротоарни блокове, хидроизолация, асфалтова настилка, маркировка, нови предпазни парапети и мантинели. Продължава и ремонтът на долното строене на съоръженията. Към момента са изпълнени около 80% от дясното и близо 30% от лявото платно.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат разумно, със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват стриктно въведената временна организация на движението.

Ремонтите са наложителни и трябва да бъдат направени, за да се пътува след това много по-безопасно и удобно по обновени пътни участъци.ще има две ленти за София и една за Бургас.

Реверсивно движение ще бъде въвеждано и при събирането на няколко почивни дни, като двете ленти в посока Бургас ще бъдат в последния работен ден, а за столицата в последния почивен ден.