Започна ежегодната проверка по цветарски борси и магазини за продажба на растения, защитени от  Закона за биологичното разнообразие и  Закона за лечебните растения, съобщават от РИОСВ - София.

Експерти от инспекцията проверяват дали сред предлаганите цветя и растения няма защитени видове или лечебни растения с регулирано ползване. При проверките от търговците се изискват документи, доказващи произхода на предлаганата стока.

Първата проверка за тази година беше в края на  март 2007 г., непосредствено преди празниците "Лазаровден" и "Цветница". Установена беше продажбата на див чемшир и татарска дива трева, които са под закрила на Закона за биологичното разнообразие. На нарушителите е изискано да представят в инспекцията документи за произход.

За 2006 г. РИОСВ - София  извърши 16 проверки на цветарски борси и магазини.  

След извършената проверка беше констатирана масова продажба от улични търговци на лечебна иглика (Primula veris), който е под режим на регулирано ползване с квотен принцип, и на вида момина сълза (Convallaria majalis), който е забранен за събиране от естествените му находища на територията на цялата страна.

РИОСВ - София проведе и информационна кампания с илюстровани брошури и писмени материали, които бяха разпространени по цветарски борси и магазини  с цел запознаване продавачите на цветя с природозащитното законодателство.