Асоциацията на индустриалния капитал в България започва от днес фирмени одити за изследване на сивата икономика, съобщава БиТиВи.

Кампанията е в изпълнение на проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", реализиран от асоциацията.

Ще бъдат одитирани компании от машиностроенето, електротехниката, информационните технологии, инфраструктурното строителство, леката промишленост, парфюмерията и козметика, млекопреработването, туризма, небанковите финансови услуги.

Целта на тези одити е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват предприятията, работещи на светло.

Вътрешнофирмените одити включват тестове, които да установят потенциални случаи и проявления на сива икономика; проверка за въведени системи за управление и контрол на качеството.

Предвидена е проверка на адекватността на процедурите за предотвратяването на проявления на сивата икономика и анализ на документи от извършени проверки на контролни органи.

Резултатите от вътрешнофирмените проверки, чиито одитен период е 1 януари 2008 г.- 31 декември 2009 г.,  ще бъдат представени в доклад, данните от който ще послужат за изчисляване на част от показателите за измерване на проявленията на сивата икономика.