През месец януари през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Златарево в България са преминали около 8000 македонски граждани по-малко в сравнение с декември 2006 г.

Определено влияние върху пътникопотока в момента оказва това, че от 1 януари 2007 г. македонските граждани пътуват в България с визи, коментира началникът на Териториалното митническо управление /ТМУ/ Кулата Николай Шушков, цитиран от БНР.

Средно месечно през миналата година през пункта са преминавали по 30- 35 хиляди пътника, докато за януари 2005 г. те са 25-26 хиляди, съобщи той.

Митническият пункт на Златарево е един от 11-те сухоземни гранични пункта на територията на България, които са външна граница на Европейския съюз, каза Шушков.

На българо-македонската граница пунктовете са три - Златарево, Станке Лисичково и Гюешево, на българо-сръбската граница има пет, а три са на българо-турската граница.

Шушков припомни, че на 1 януари 2007 г. с присъединяването на България към Европейския съюз близкият митнически пункт на българо-гръцката граница Кулата бе закрит. Там обемът на работа е надвишавал от 10 до 20 пъти по някои компоненти дейността на митническия пункт Златарево. Сега икономическите условия са такива, че едва ли този обем кой знае колко ще бъде увеличен, коментира началникът на ТМУ - Кулата.

Все пак разчитаме да се засили търговската активност на Европейския съюз с Македония и Албания - страните, които най-пряко се обслужват на митническия пункт Златарево, и да се увеличи и работата ни, добави той.

Николай Шушков оцени като много добро сътрудничеството с колегите от съседния македонски митнически пункт Ново село.

Подобен бе коментарът и на началника на македонския митнически пункт Ясминка Николова. Разбираме се отлично на всички нива - и началниците, и служителите, каза тя. Най-често според нея проблеми на митничарите сега създавали пътниците, преминаващи пеша границата и в двете посоки, но с въвеждането на визите броят им е понамалял.

Самата Ясминка Николова вече идва в България с виза, която е за шест месеца. С усмивка споделя, че я е извадила бързо, защото българските колеги са й помогнали.

Сериозно добавя, че всеки македонски гражданин, който разполага с необходимите документи, който има покани от български фирми, няма проблеми с ваденето на виза. Разбира се, не е така за тези, които са с лоши намерения, или за престъпниците, каза тя.

Пожеланието на Николай Шушков е Македония час по-скоро да извърви пътя на България и да се присъедини към Европейския съюз. Тогава митническата бариера и тук ще бъде вдигната завинаги, както това стана на 1 януари на Кулата на границата с Гърция, а ненужното вече съоръжение стана експонат в Националния исторически музей, информира БТА.