Общественият съвет към ЦИК настоява да се изготви задълбочен технически анализ на причините, които доведоха до отпечатване на празна бюлетина при машинното гласуване на изборите на 9 юни.

Общественият съвет счита този проблем за особено съществен и подронващ доверието на гражданите в изборния процес. За разлика от други по-тривиални проблеми на машинното гласуване (захранване, батерии, принтери, карточетци, и др.), този конкретен тип дефект, проявил се и документиран и на изборите през 2023, до този момент няма обяснение. А това изисква самостоятелен задълбочен технически анализ.

Предвид настоящата организация на частични избори, както и вероятността за нови предсрочни национални избори, този анализ трябва да бъде проведен във възможно най-кратък срок, категорични са от Обществения съвет.

В тази връзка се предлага:

  • да бъдат идентифицирани няколко машини, които са произвели този специфичен дефект.
  • да се сформира експертна група, в която биха могли да бъдат поканени представители както на институциите, заети с удостоверяването на машините (БИС, БИМ, МЕУ), така и други организации с експертиза (БАН, Институт по криминалистика, Институт по целулозата и хартията и др.), както и представители на фирмата производител и на фирмата изпълнител на обществената поръчка и осъществяваща техническата поддръжка;
  • експертната група да извърши задълбочени технически тестове с показалите дефект машини в близка до реалната среда на работа - продължителност, интензитет на гласуване и др. За да бъдат резултатите от подобен тест релевантни към реалните условия на работа, е необходимо да бъде използвана и хартията, с която машините работиха на последните избори. Подобен анализ изисква и проверка на алгоритъма на работа на машините. Само по този начин могат да бъдат идентифицирани причините за описания проблем.

През последната година в общественото пространство се изговориха редица хипотези за качеството на хартията, за размера на "шпулите", за софтуерен проблем и др. Факт е, че до този момент няма ясен отговор на няколко въпроса.

Предлаганите от Обществения съвет експертна група и технически анализ, следва да отговорят именно на тях:

  • колко са засегнатите от този специфичен дефект машини;
  • дали става дума за системен проблем (поради който се преустановява работата на съответната машина в изборния ден) или за такъв, който се проявява "хаотично" или "циклично";
  • коя е причината за появата на този специфичен дефект;
  • как може да бъде избегнат този проблем;
  • не на последно място, гласът на избирател, който е получил "празна" бюлетина, отчетен/записан ли е във флаш-паметта?

Общественият съвет към ЦИК остава на разположение, за да се включи в работата на сформираната експертна група.