Днес избираме следващите 240 представители за 50-ото Народно събрание (НС). Това са шестите избори, които се организират за последните три години, след като нито едно Народно събрание не успя да формира редовно правителство, което да задържи с гласовете си за повече от 9-10 месеца.

Така след редовните избори през април 2021 г, за пети път българите гласуват предсрочно за Народно събрание.

Днес, 9 юни, в България ще се проведат и европейските избори, с които ще изпратим своите 17 представители в Европейския парламент. За първи път тези два вота ще съвпаднат.

В края на изборния ден активността на вота за НС е 32.1 според екзитпол на "Галъп".

Към 19 ч. 29.00 процента за Народно събрание бяха гласували 29.0% от избирателите.

Към 17 часа избирателната активност на предсрочните парламентарни избори беше значително по-ниска - 23.4%.

Към 16 часа активността на европейските избори е 20.89%. Най-ниска тя е в Сливен, най-висока в Кърджали.

За Народно събрание избирателната активност беше 20.44%, като отново най-ниска бе в Сливен - 15.14%, а най-висока в Смолян - 27.09%

Два часа по-рано избирателната активност според "Галъп интернешънъл" посочи 19.7% и 3.1% са гласували с "не подкрепям никого". 15.6% беше избирателна активност към 13 часа, с 2.8% са гласували с "не подкрепям никого".

ЦИК измери 8.34% избирателна активност за национален парламент към 11 часа и по-висока избирателната активност за европейски парламент - 8.44%.

Най-висока е в 12 МИР Монтана - 12,67%. Най-ниска тя е в 24 МИР София - 2,44%. За евровота активността е най-висока в 29 МИР Хасково- 11,66%.

10% е избирателната активност към 11 ч. днес по данни на Exit Poll на "Галъп интернешънъл". Тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г. - 10.3%. Около 4% избирателна активност за националните избори към 9.00 часа. Малко по-висока е активността за европейските избори. Сутринта в сравнение с предишния път, когато се разходихме до изборните секции, повече граждани бяха са го направили.

В страната изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа. Изборният ден може да бъде удължен и до 21 часа, ако пред секцията има негласували, но искащи да упражнят правото си на глас избиратели.

За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината са еднакви за изборите за Народно събрание и за Европейския парламент.

Кандидатите за народни представители са 6100, от тях 1506 са кандидати едновременно за два района. Общо кандидатите и за двата вида избори са 6518, а 332-ма са в листите и за Народното събрание, и за Европейския парламент.

От кандидатите за национален парламент жените са 1826, а мъжете - 4274. В изборите за Европейски парламент кандидатите са 418, жени са 131, а мъже - 287.

В изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. В изборите за Народно събрание няма преференциален вот в чужбина. А във вота за Европейски парламент ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции.

Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват 6 138 050 избиратели, а за Народно събрание - 6 593 275. 

Избирателните секции в страната са 12 898, без секциите в лечебни заведения, места за задържане и други социални институции. От тези 12 898 секции с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува с машини.

Извън страната секциите са 769 в 60 държави, като в 245 от тях ще се гласува с машини. В 151 от тях ще се гласува само за Народно събрание. В 388 секции ще има двоен вот - за членове на Европейския парламент от България и за народни представители в българското Народно събрание. Те са в 57 държави

Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции в страната.

Освен това и за първи път от 20 години отново ще пускаме цветни бюлетини. Решението бе взето от ЦИК, за да не се объркват избирателите. За Народно събрание надписите, номерата и защитната лента на гърба са зелени, а за Европейския парламент - сини. 

При разпечатването на машинните бюлетини, тези за Европейски парламент ще са по-къси, а за националния - по-дълги. Преди да ги пусне в урната, член на комисията им слага по един печат. Заради смесеното гласуване в секциите ще има и по 4 кутии за бюлетините.

МВнР: Изборите в чужбина започнаха

МВнР: Изборите в чужбина започнаха

Българите зад граница гласуват в общо 769 секции в 60 страни

И още една сериозна разлика при тези избори - ще има два избирателни списъка. Това се налага, тъй като за Европейски парламент има изискване за уседналост - гласоподавателят трябва да е живял поне през последните три месеца на територията на Европейския съюз.

За да стимулират секционните избирателни комисии, от ЦИК гласуваха и допълнително възнаграждение от по 25 лева на човек за тези състави, които предадат протоколи без грешка. По-високо е и основното им заплащане - по 275 лева за председател и по 234 лева за член.

Двойно повече числа за обработка, 2000 служители, които да пресмятат данните от гласуването и денонощна работа - това се очертава да е картината след края на изборния ден. От ЦИК обаче обещаха да няма забавяне при обработката на резултатите и окончателните резултати да излязат в срок. 

ЦИК препоръчва пауза в кампанията за местните избори в някои общини на 23 юни

ЦИК препоръчва пауза в кампанията за местните избори в някои общини на 23 юни

В деня на размисъл и датата на вота за Народно събрание и Европейски парламент

преди 1 седмица в 21:55 ч.

ЦИК: Официално приключи изборният ден

Централната избирателна комисия (ЦИК) официално обяви края на изборния ден, предаде БНТ.

Според Изборният кодекс той продължава до 20:00 часа, но има възможност да бъде удължен до 21:00 часа, ако пред секциите все още има граждани, които искат да гласуват.

От ЦИК отчитат, че изборният ден е преминал спокойна, като най-много жалби са подадени заради машинното гласуване – общо 72.

Съобщава се за 145 машини, които са спрени и в тези секции са преминали изцяло към хартиено гласуване.

Основният проблем и бил с отпечатването на бюлетините, поясни по–рано председателят на ЦИК Камелия Нейкова - машините не са издавали първата бюлетини, отпечатват една бюлетина, а избирателят е избрал да гласува за двата избора, машината е спряла работа, не отпечатва бюлетина.

Снимка 668767

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 21:56 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 21:51 ч.

"Синя България" се готви за нови избори

Резултатът на "Синя България" ще е малко над 2%. Ясно си даваме сметка, че не ни стигна времето, ресурсът, умението да достигнем до повече хора и да превърнем безусловната симпатия и доверие да се превърне в реален вот. Синя България се роди на изборите. Това заяви Петър Москов, представител на Синя България след предварителните резултати от изборите 2 в 1.

"Гласувах, за да може хората да чуят хевиметъл в парламента, защото ако не се направи, ще остане сглобката и чалгата в парламента", каза Москов. Той е сигурен, че синята формация ще се разширява и ще трупа доверие. "Синя България" е видима и единствената дясна алтернатива, макар и извън парламента. "Синя България" е траен политически съюз и ще участва на следващите предсрочни парламентарни избори. От 3 до 4 месеца отиваме на нови предсрочни парламентарни избори, сигурен е Петър Москов.

Иначе "Синя България", ако един ден влезе в парламента, може да си партнира с всяка една партия, която застане зад десни идеи.

преди 1 седмица в 21:37 ч.

Няма сериозни инциденти и нарушения в изборния ден в Софийска област

Приключи изборният процес във всички избирателни секции в Софийска област. Няма данни да са възникнали сериозни инциденти и нарушения на обществения ред, съобщиха от ОДМВР-София.

В областта днес са издадени 18 удостоверения на граждани без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас.

Създадена е нужната организация за за охраняване на транспортирането на изборните книжа и материали.

преди 1 седмица в 21:33 ч.

ИТН декларираха, че осъзнават отговорността

От "Има такъв народ" (ИТН) благодариха на избирателите си и запазиха мълчание.

Това е огромна отговорност и ние я осъзнаваме, заяви Станислав Балабанов. Повече коментари те ще правят след окончателните резултати.

Според Тошко Йорданов партията вдига подкрепата си с 50%. От там нататък чакаме окончателните резултати на ЦИК, лаконичен бе той.

преди 1 седмица в 21:26 ч.

Борисов във фейсбук благодари на избирателите

„Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте“. Toва казва бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в социалните мрежи след края на изборния ден.

Снимка 668820

Източник: БГНЕС

преди 1 седмица в 21:23 ч.

Калин Стоянов: Всички партии купуват гласове, затруднихме ги

Сигналите за изборни нарушения са с 100 по-малко спрямо предходната кампания, отчете вътрешният министър Калин СтояновОбщо 583 сигнала са пристигнали в МВР. До момента 100 са образуваните досъдебни производства, 1/3 са в условията на бързи производства.

Най-много сигнали има за Варна, Бургас и София. Днес са постъпили 180 сигнала, като най-много са от Благоевград, София и Монтана.

Отново той повтори, че МВР се е справило с изборите и изрази надежда в следващите дни да не се чуят партийни лидери, които да оправдаят резултата си с ръководеното от него ведомство.

преди 1 седмица в 21:21 ч.

В няколко секции в София удължават изборния ден до 21:00 часа

До 21:00 часа се удължава изборният ден в няколко секции в 24 МИР София, защото все още има избиратели, които искат да упражнят правото си на глас, извести 24- та Районна избирателна комисия в София, предаде БНТ.

От Комисията уточниха, че секциите, в които изборният ден е удължен, са в район "Средец".

Снимка 668774

Източник: БГНЕС

 

преди 1 седмица в 21:08 ч.

От МВР Варна докладват

Изборният процес във всички секции на територията на област Варна  приключи. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК.

Звената „Български документи за самоличност" - към ОДМВР Варна, са издали общо 12 удостоверения в днешния ден. 

преди 1 седмица в 20:52 ч.

ЦИК: Бюлетините от машините, които са без печат, ще се броят за действителни

Бюлетините от машинно гласуване, на които не е поставен печат, ще се броят за действителни, поясни заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БНР.

От ЦИК вече са изпратили писмо до районните избирателни комисии, за да се информират секционните за това решение.

По думите на Митева решението е взето, защото избирателите не трябва да бъдат лишени от правото си на глас заради небрежността от страна на членовете на СИК.

Припомняме, че по-рано днес от Монтана беше подадена жалба, че не са се поставяли печати на хартиените бюлетини.

Снимка 668795

Източник: БГНЕС

преди 1 седмица в 20:30 ч.

Над 130 машини за гласуване са спрени

Над 130 машини за гласуване са спрени и се гласува с хартия, заявиха от ЦИК, предаде БНР.

Към 19:00 часа председателят на Комисията Камелия Нейкова е съобщила за проблем с още 15 машини, като две от тях са в Лондон. 

Подадените сигнали за проблеми с машинното гласуване са от Варна, Монтана, Стара Загора, Софийска област, два от районите в София, както и в Плевен, Смолян.

Нейкова поясни, че има проблем с отпечатването - машините не издават първата бюлетини, отпечатват една бюлетина, а избирателят е избрал да гласува за двата избора, машината е спряла работа, не отпечатва бюлетина.

Снимка 668788

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 20:32 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 19:42 ч.

Застъпник на политическа партия припадна пред СИК в Добрич

40-годишен застъпник на политическа партия припадна пред входа на секционна избирателна комисия в Добрич, съобщи bTV.

При падането мъжът си удря главата и си гълта езика. Установено е, че пострадалият има епилептично заболяване.

На място пред сградата са се намирали двама полицейски служители, които успели да окажат първа медицинска помощ на мъжа.

Пострадалият е транспортиран до МБАЛ Добрич.

преди 1 седмица в 19:21 ч.

Спряха гласуването в секция в Симитли

Гласуването в една от секциите в Симитли е преустановено заради възникнало напрежение. Извикана е и полиция.

За скандала стана ясно по време на редовна пресконференция в РИК, когато в заседателната зала на областната администрация нахлу група хора, сред които кандидат за народен представител и застъпници. 

Председателят на РИК Мартин Бусаров веднага се е свързал с председателката на секцията, която потвърди, че заради възникнало напрежение е спряла изборния процес, изгонила е всички и е извикала полиция.

От РИК са изпратили екип на спешна проверка в Симитли, съобщи БНР.

преди 1 седмица в 19:15 ч.

Прекратиха машинното гласуване в осем секции в Старозагорско

Общо в осем секции е прекратено гласуването с машина в Стара Загора, Раднево и Казанлък, заяви Теодора Крумова, председател на Районната избирателна комисия в Стара Загора, предаде БНР. Продължават и да валят сигнали за проблеми с машините в Старозагорксо. 

Крумова обясни, че се чака решение за още три секции. Една от тези секции „един път изкарва разписка, два пъти не изкарва“, а в друга хората са се оплакали, че машината пуска отрязъци без да гласува избирател на нея.

Снимка 668784

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 19:43 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 18:23 ч.

20,44% е избирателната активност за народни представители към 16.00 ч.

Малко над 20% е избирателната активност на изборите за Народно събрание и Европейски парламент към 16.00 часа, предават от БНТ по информация на ЦИК.

Към 16.00 часа средната активност на предсрочните парламентарни избори е 20,44%. Най-ниска активност е отчетена в Сливен - 15,14%, а най-висока - в Смолян - 27,09%. На парламентарните избори на 2 април 2023 активността е била 27,27%.

Към същия час правото си на вот за Европейски парламент са упражнили 20,89%. Най-ниска е активността отново в Сливен - 14,86% , а най-висока е в Кърджали - 28, 57%.

На 117 машини е преустановено гласуването към 17.00 часа. 7 от дефектиралите устройства са извън страната.

Последно обновление в 18:26 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 17:47 ч.

Росица Матева смята, че трябва да има наказания за членовете на СИК

72 сигнали и жалби са подадени към този момент в ЦИК, една част от са обработени по компетентност. Интересен факт съобщи Матева - има повече от 20 сигнала, подадени от едно лице в Благоевград. Тези сигнали са решение на РИК в града.

Има и сигнали за отпечатването на части от бюлетини, но има и жалби за недопускане да се гласува с машини, както и че не се поставят печати на бюлетините от машинното гласуване. Това е задължение на членовете на СИК. А Росица Матева строго предупреди, че вече е време да има и наказания за членове, които не изпълняват задълженията си.

Снимка 668769

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 19:09 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 17:30 ч.

Изборите в Нова Зелендания, Австралия и Япония

В Нова Зелендания, Австралия и Япония, където изборите заради часовата разлика започнаха още вчера вечерта, вече са приключили.

Първите резултатите вече пристигат в Централната избирателна комисия и обработката им започва. 

Още от брифинга на говорителя на ЦИК Росица Матева в 17 часа

преди 1 седмица в 17:25 ч.

Над 72 хил. души гласуваха в район София към 16.00 часа

Над 72 000 души упражниха правото си на вот в 24 МИР София към 16:00 часа, по информация на 24 РИК. За парламентарни избори са гласували 17,21% или 72 678 души, а за Европейски парламент - 21,75% или 79 676 души, предават от БТА.

Към 16:00 часа няма установени нарушения, но има много получени сигнали за проблем с машините за гласуване.

В 24 МИР има общо 500 секции, като във всички е осигурена възможност за машинен вот.

преди 1 седмица в 17:16 ч.

За евровота гласуват повече според ЦИК

Към 16 часа активността на европейските избори е 20.89%. Най-ниска тя е в Сливен, най-висока в Кърджали.

За Народно събрание избирателната активност е 20.44%, отново най-ниска е в Сливен - 15.14%, а най-висока в Смолян – 27.09%.  

преди 1 седмица в 17:01 ч.

Платформата “Ти броиш” регистрира десетки сигнали за нарушения в изборния ден

Гражданската платформа “Ти броиш” регистрира редица нарушения на Изборния кодекс по време на вота днес.

Към 15 часа най-честите проблеми са свързани с агитация на турски език в редица села в Силистренско и непоставяне на печат върху бюлетината от машинно гласуване.

В няколко секции в област Силистра са регистрирани сигнали за това, че кметовете и кметските наместници извършват агитация на турски език в полза на ДПС пред изборните секции. Подаден е сигнал до ЦИК и МВР за нарушение във втора изборна секция в Одрин - Одрин-2 срещу председателят на СИК Йъл Илкокулу.

От цялата страна пристигат сигнали за това, че ръководства на секционни комисии взимат решения да не се поставя печат върху бюлетината от машинното гласуване. Това е почти непрекъснато повтарящ се проблеми при отчитането на машинното гласуване в столични секции.

преди 1 седмица в 16:52 ч.

203 удостоверения за гласуване са издадени от МВР

Към 15 часа на днешния ден звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 203 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. Общо за периода от 04 юни до момента те са 686. До момента са образувани 99 досъдебни производства. Данните са динамични.

524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са получени в МВР от началото на кампанията преди месец до 16 часа днес. 

От МВР напомнят, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

преди 1 седмица в 16:50 ч.

Сигнали за купуване на гласове и изборен туризъм в Търговищко

Няколко сигнала за изборни нарушения са подадени в Търговищко, съобщава БТА. Те касаят секции в селата Звездица и Врани кон, на територията на община Омуртаг.

Подателите сигнализират за търговия с гласове и изборен туризъм.

РИК-Търговище е препратила жалбите на прокуратурата.

Последно обновление в 19:07 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 16:35 ч.

Смениха около 500 членове на СИК в област Благоевград в последния момент

През вчерашния ден в област Благоевград са подменени около 500 членове на СИК, като смени е имало до късно през нощта. Това предават от БНТ по информация на районната избирателна комисия.

Промени е имало и тази сутрин, като на 4 места се е наложило да бъдат назначени нови заместник-председатели и секретари, за да може изборният ден да започне.

Очакванията са заради промените да има много сгрешени при попълването протоколи, което може да забави обработката на резултатите от двата вота в областта.

В РИК - Благоевград са подадени сигнали за технически проблеми с 11 машини за гласуване. Електронният вот е спрян по решение на ЦИК в Сандански.

Последно обновление в 16:36 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 16:26 ч.

Сигнали за неправомерно гласуване в Нова Загора

Политически партии подадоха два сигнала за неправомерно гласуване срещу председателя на 10 СИК - Нова Загора, съобщава БНР.

Жалбоподателите твърдят, че председателят е помагал на 20 души да гласуват.

По случая тече проверка.

Последно обновление в 19:08 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 16:17 ч.

Близо 20% към 15 часа е избирателната активност.

19.7 е избирателната активност според Галъп интернешънъл към 15 ч. по данни на екзит пол. 3.1 са гласували с „не подкрепям никого“.

преди 1 седмица в 16:00 ч.

Слаба избирателна активност в Турция

Изборният ден протича нормално в Турция, като до момента избирателната активност е слаба, предаде БТА.

В страната са разкрити общо 166 изборни секции. в които българските граждани могат да гласуват за Народно събрание.

В дипломатическите представителства и консулствата избирателите могат да дадат гласа си и за членове на Европейския парламент.

Регистриран е проблем с машина за гласуване в град Текирдаг.

преди 1 седмица в 15:26 ч.

2.8% са гласували с „не подкрепям никого“

15.6% е избирателна активност според „Галъп интернешънъл“ към 13 часа.

С 2.8% са гласували с „не подкрепям никого“.

преди 1 седмица в 15:20 ч.

Над 17 хил. души гласуваха в област Видин преди обед

Общо 17 429 души упражниха правото си на глас в област Видин към 11:00 часа днес. Избирателната активност при избора за народни представители е 10,98%, докато при вота за Европейски парламент активността е 10,46%.

Броят на избирателите, които имат право да гласуват за депутати в НС в област Видин е 81 924 души. Съгласно изискванията на Изборния кодекс, броят на избирателите в област Видин с право да дадат днес своя вот в избора за представители в Европейския парламент е общо 80 994 души.

Гласоподавателите в областта могат да упражнят своя глас в 254 секции, като в 124 от тях ще се гласува и електронно.

преди 1 седмица в 15:18 ч.

Прокуратурата образувала 444 преписки и 95 досъдебни производства от началото на кампанията

От началото на предизборната кампания са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите.

Данните са до 14,00 часа на 09.06.2024 г.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС.

преди 1 седмица в 15:08 ч.

Каракачанов: Гласувах за младите хора, за да я има България

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов упражни правото си на глас.

Той заяви пред журналисти, че е гласувал "за суверенитета на България, да не ни управляват от посолствата, да има разумни политици, за които българският национален интерес стои над всичко и над всякакви измислени каузи като евроатлантизъм или други държави."

Да я има България, а не да загиваме в демографската катастрофа, допълни още лидерът на ВМРО.

преди 1 седмица в 14:58 ч.

Спряха машинното гласуване в три секции в Пазарджик, Пещера и Велинград

В три секции - в общините Пазарджик, Пещера и Велинград, е преустановено гласуването с машини, предаде БТА

Гласуването там ще продължи с хартиени бюлетини.

За всеки отделен случай са съставени констативни протоколи.

Уведомена е и Централната избирателна комисия.

преди 1 седмица в 14:45 ч.

Томислав Дончев гласува България отново да застане на пътя на развитието

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Данчев даде своя вот в Национална Априловска гимназия в Габрово.

Гласувах с надеждата следващите 4 години да не се налага да се явяваме на избори и България отново да застане на пътя на развитието, посочи той.

Снимка 668781

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 19:08 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 14:28 ч.

Спряха общо 42 машини за електронно гласуване заради технически проблеми

Към 11 ч. машините, с които е преустановено гласуването са 42 общо, 2 от тях са извън страната - в Цюрих и в Текирдаг, а останалите 40 са в страната.

Сред тях с проблем с една от машините в 145 секция са започнали изборният ден в Сливен.

В Силистра са докладвани около 20 случая, при които машините дават само една от двете бюлетини.

В Благоевградско 17 устройства за машинно гласуване са разпечатвали празни бюлетини, в три от машините проблемът не е отстранен и се чака решение от ЦИК гласуването в тези секции да продължи само на хартия.

преди 1 седмица в 14:10 ч.

Асен Василев гласува, за да не надделее злото

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев гласува в Хасково.

Той е предпочете да гласува с машина, за да не бъде вота му манипулиран.

Бившият финансов министър посочи, че е гласувал за сигурна и стабилна България и за това да не надделее злото у нас.

преди 1 седмица в 13:58 ч.

Над 60 сигнала за проблеми с машинния вот в Стара Загора

Над 60 сигнала за проблеми с машинния вот са постъпили до момента в Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора. 

По-рано днес са били спрени две машини в Секционни избирателни комисии (СИК) в града с номера 132 и 133, които са били разменени. Председателят на РИК Теодора Крумова подчерта, че гласовете на двете устройства ще бъдат отчетени.

На тези избори има сериозно покачване на проблемите с машините, с които се гласува, смята тя.

преди 1 седмица в 13:56 ч.

Получени са 436 сигнала за нарушения на изборните права от началото на кампанията

От началото на кампанията до 12 часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо 436 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. До момента са образувани 99 досъдебни производства.

Към обед днес звената "Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали 34 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас.

Създадена е организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден.

Последно обновление в 14:31 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 13:55 ч.

Радев намекна за своя партия, ако се продължава с безпринципните коалиции

Президентът Румен Радев гласува за изборите 2 в 1 в училището по транспорт "Макгахан" в София. Пред медиите държавният глава заяви, че гражданската активност не се изчерпва само с гласуването, а това означава гражданите да помнят какво са обещавали политиците и да си го търсят. Ще спрем да ходим толкова често на избор, когато партиите успеят да спечелят доверието на гражданите, за което молят днес, смята Радев.

Запитан дали е готов да излезе с политически проект, ако не се формира редовно управление, Радев заяви, че преди всички избори партийни оракули плашат с партия на президента само и само да се сглоби сглобката.

Според Румен Радев машинното гласуване е една бариера срещу проблема на недействителните бюлетини, затова и е гласувал с машина.

Снимка 668745

Източник: БГНЕС

преди 1 седмица в 13:52 ч.

Сигнал за неправомерно участие в изборния процес в Смолянско

В Районната избирателна комисия в Смолян е постъпила жалба за неправомерно участие в изборния процес.

В сигнала се посочва, че има неправомерно участие в изборния процес на служители на държавната и общинската власт.

Жалбоподателите изтъкват, че всички кметове на населени места в община Доспат са пълномощници на партия, и като организатори на изборите те не могат да бъдат там.

Предстои РИК да се произнесе по жалбата.

преди 1 седмица в 13:25 ч.

Денков гласува България да бъде управлявана от знаещи и можещи хора

Бившият премеир Николай Денков упражни правото си на глас. Той гласува с машина.

Гласувах за това България да бъде управлявана от знаещи и можещи хора, а не от бандити, крадящи от нашето бъдеще и правещи партийни назначения, изтъкна той.

По думтие му с Борисов и Пеевски няма да се водят разговори за съвместно управление.

Снимка 668735

Източник: БГНЕС

преди 1 седмица в 12:47 ч.

ЦИК с още указания как всеки вот да бъде отчетен

Централната избирателна комисия е спуснала указание до изборните комисии, така че всеки избирател дори и при объркване да подаде своя глас.

Ако от машинен вот не е отбелязан изборът на гласоподавател, той ще може да гласува с хартия. Това трябва да става с изборен протокол, който ще е част от документацията комисията.

С указанието се урежда проблема и с машините, които не отпечатват изобщо или не отпечатват ясно вота на избирателите. Проблемът е често срещан – от различни области на София сигнализират за тези проблеми – най-често при бюлетината за евровота. В две секции в Благоевград е преустановено гласуването с машини още преди да пристигне указанието от ЦИК.

За такива проблеми се съобщава обаче и от Хасково (7 машини), Бургас и София (10 машини).

Ако сбъркаме в коя кутия да пуснем бюлетината  вотът ни ще бъде отчетен, уверяват от ЦИК.

Снимка 668731

Източник: БГНЕС

преди 1 седмица в 12:37 ч.

По-висока избирателна активност за евровота

Към 11.00 часа избирателната активност за национален парламент е 8,34%. Най-ниска тя е в 24 МИР София-2,44%. Най-висока е в 12 МИР Монтана – 12,67%.

За Европарламент активността е 8,44%. Най-ниска е в 16 МИР Пловдив град- 5,74%, а най-висока в 29 МИР Хасково- 11,66%.

преди 1 седмица в 12:36 ч.

Джевдет Чакъров даде гласа си за преодоляване на различията между регионите в България

Съпредседателят на ДПС д-р Джевдет Чакъров упражни правото си на глас в Дулово.

Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България, заяви той.

Според него суверенът ще избере най-доброто бъдеще за страната ни.

преди 1 седмица в 12:17 ч.

Борисов не вижда шанс за правителство след заклинанията

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов гласува на изборите 2 в 1 в 78 училище "Христо Смирненски" в Банкя.

От заклинанията от сутринта той не вижда как ще се състави правителство.

От думите му стана ясно, че Мария Габриел няма да вземе мандат, ако ГЕРБ спечели изборите.

Той е съгласен с Христо Иванов, че резултатът от изборите има значение - и за европейските избори, и за националните избори.

Борисов добави, че ако днешният ден е репетиция за нови избори би било глупост. 

Снимка 668727

Източник: БГНЕС

преди 1 седмица в 12:00 ч.

Фандъкова гласува за сигурна и стабилна България

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова също упражни правото си на глас. Тя гласува с машина

Гласувах за стабилност. Гласувах за сигурна България и Европа, отбеляза тя.

Крайно време е да излезем от хаоса и безвремието и да започнем да работим, изтъкна Фандъкова.

преди 1 седмица в 11:47 ч.

От МВР напомнят

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg.

Служителите в звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят от 8.30 до 19 часа и ще издават съответните удостоверения на гражданите в случаи на изгубени, откраднати, повредени, унищожени или лични карти с изтекъл срок.

преди 1 седмица в 11:44 ч.

Илияна Йотова: Не съм оптимист, че ще се състави правителство

Вицепрезидентът Илияна Йотова гласува с машина. Моята надежда е, че поне за един определен период от време няма да сме в същата класна стая, сподели пред медиите тя.

Илияна Йотова и се обяви срещу унизителните сглобки.

За евровота Йотова се надява, че ще изпратим хора, които ще са колектив на ЕК.

преди 1 седмица в 11:25 ч.

Корнелия Нинова гласува за мир, социална справедливост и край на сглобките

Лидерът на БСП гласува с хартиена бюлетина. Гласувах за мир, социална справедливост, край на сглобките и договорките на тъмно, сподели пред медиите тя.

Лидерът на столетницата избрала хартията, защото я смята за по-сигурна. Нинова очаква по-висока избирателна активност.

Лидерът на социалистите очаква стабилно правителство. За да е успешно то трябва да е надпартийно, експертно, срочно и програмно, убедена е Нинова.

Снимка 668724

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 11:43 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 11:18 ч.

Румен Христов гласува за стабилно мнозинство в парламента

Лидерът на СДС Румен Христов подаде своя вот с хартиена бюлетина.

Той се надява скоро да няма отново избори, а държавата да поеме по „европейския си път“. „По отношение на европейските избори, нека да изпратим достойни представители в Европейския парламент“, посочи още Румен Христов.

Той пожела успех на всички и „най-вече“ на неговата коалиция ГЕРБ-СДС.

преди 1 седмица в 11:07 ч.

Кирил Петков се страхува от купените гласове на изборите

Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков даде вота си, за да не се предават надеждите, че България може да е нормална европейска държава, в която благата могат да бъдат разпределени честно и по-справедлив начин.

Кирил Петков обаче се страхува, че на изборите днес ще има много купен и корпоративен вот.

"Или ще върнем държавата на сенчести фигури, които управляваха държавата като бащиния, или ще вървим напред, където бавно и сигурно ставаме нормална държава", категоричен бе той.

преди 1 седмица в 11:05 ч.

Васил Терзиев се надява на стабилност след изборите

Кметът на София Васил Терзиев упражни правото си на глас електронно. Той се надява на стабилност след изборите, защото по негови думи от липсата на стабилност губят всички.

След като пусна своя вот, столичният кмет заяви пред журналисти, че гласува „за една по-добра България, която стои достойно в Европа“.

Независимо кой е министър–председателят, кой е министър, ние ще защитаваме интересите на София, защото работата за града продължава, увери още той.

Снимка 668717

Източник: Пресцентър Столична община

Последно обновление в 11:12 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 10:54 ч.

Румен Петков: Гласувах за България и българите - в България и по света

Лидерът на АБВ Румен Петков гласува с хартиена бюлетина.

„Гласувах за България и българите - в България и по света да развяват българския флаг. Днес въпросът е не просто искаме ли да ни има. Въпросът е как“, заяви Петков.

По негови думи с изборите днес българите решават „дали да бъдем държава или просто територия“.

преди 1 седмица в 10:52 ч.

Ваня Григорова: Гласувах с хартия, защото изборите в София ми бяха откраднати през машините

Ваня Григорова избра хартиените бюлетини. Гласувах за това хората да не избират още от същото, сподели тя.

Ако правим едно и също по един и същи начин, няма да получим различен резултат, обясни бившата синдикалистка.

Надявам се най‚ сетне да обърнем внимание на това, че трябва да се полагат усилия да има мир в нашата страна, заяви Григорова.

Избрала хартиен вот заради изборите в София. Изборите в София ми бяха откраднати чрез машина, категорична бе тя.

преди 1 седмица в 10:50 ч.

4% избирателна активност към 9 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа според Exit Poll на „Галъп интернешънъл“.

Малко по-висока е активността за европейските избори.

При сравнение с предишния път когато се разходихме до изборните секции, днес малко повече граждани са го направили. Избирателната активност тогава беше 3.6%.

преди 1 седмица в 10:39 ч.

Петър Москов гласува срещу сглобката между чалга и брадати певици

Петър Москов избра машинния вот.

"Гласувах за това да има надежда и да се отървем от това безвремие. Гласувах, за да можем да чуем в парламента десен хеви метал", подчерта Москов.

Според него "останалото е сглобка между чалга и брадати певици".

преди 1 седмица в 10:27 ч.

Костадинов очаква победа на свободата и демокрация

Костадин Костадинов гласува с машина. 

Очаквам победа на демокрацията и свободата, сподели пред медиите той.

Попитан какво ще направи партията, ако е втора Костадинов отговори: "Ще предложим правителство, ако дойде мандата при нас".

Снимка 668721

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 11:19 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 10:27 ч.

6 сигнала са подадени в МВР от началото на изборния ден

6 сигнала са подадени в МВР от началото на изборния ден и те се обработват. Изборният ден протича в нормална обстановка, увери обаче изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

16 000 служители на силовото ведомство са ангажирани с изборния процес. От тях 15 600 охраняват изборните секции. 11 800 секции се охраняват.

Няма да се допускат в секциите граждани с оръжие и предмети, които могат да наранят някого. Няма да се допускат и с телефони и устройства, с които могат да заснемат вота.

преди 1 седмица в 10:16 ч.

Георги Георгиев гласува, за да излезе България от безпътицата

Георги Георгиев от ГЕРБ, който смята да замени столичния парламент с националния гласува с машина.

Гласувах, за да подкрепя екипа, който с работата си е показал, че може да изведе България от безпътицата, заяви пред медиите той.

Георгиев очаква висока избирателна активност и че ЦИК ще си свърши работата.

преди 1 седмица в 09:59 ч.

Доган: Не виждам трайна формула за властта

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган подаде рано своя вот.

От коментара му стана ясно, че ДПС няма да излъчи министър-председател.

Не виждам трайна формула за властта, подчерта Доган.

преди 1 седмица в 09:45 ч.

Христо Иванов даде вота си за мнозинство за реформи

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов гласува и на двата вида избори - и за национален, и за европейски парламент.

Той гласува за мнозинство и реформи.

Христо Иванов посочи, че след изборите ПП-ДБ няма да седнат на масата на преговори за правителство с ДПС, а ГЕРБ са изгорили всички допирни точки.

Той се надява да няма нов предсрочен вот.

преди 1 седмица в 09:37 ч.

Хората заслужават ново начало

Хората заслужават ново начало, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, след като гласува с хартиена бюлетина.

Според председателя на ДПС време е да направим стабилно и редовно правителство. Надявам се да има смирение в политиците, пожела Пеевски, според когото не е добре "страната да е от избор в избор".

Хората да гласуват, за да има редовна власт и да върви страната напред, призова той.

Снимка 668711

Източник: пресцентър ДПС

Последно обновление в 10:56 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 09:32 ч.

Ивайло Вълчев: Държавата се управлява от тези, които не гласуват

Ивайло Вълчев от ИТН гласува. Той е водач на три листи. Депутатът избра вот с машина.

Избирам да гласувам с машина като знак и като символ, изтъкна той. Трябва да създаваме условия за дистанционно гласуване, убеден е политикът.

Държавата я управляват тези, които не гласуват, сподели той.  Бюлетината е мощно оръжие, каза още Ивайло Вълчев.

преди 1 седмица в 09:21 ч.

Последно обновление в 09:23 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 09:17 ч.

Машина в Хасково отпечатва само едната бюлетина

За проблем с машина съобщават БНТ и от Хасково. Освен няколко машини, които не са стартирали, едната в Меричрели, в СИК в Хасково при гласуване с машина втората бюлетина е излязла без отпечатан вот – празна.

Решението на СИК е било там да се гласува допълнително с хартиена бюлетина.

преди 1 седмица в 09:05 ч.

Главчев гласува за редовно правителство с пълен мандат

Премиерът Димитър Главчев гласува с машина.

Гласувах за по-добра България, обяви пред медиите той.

България е избрала своя европейски път на развитие, изтъкна Главчев и се надява скоро да станем член на Шенген и на Еврозоната от 2025.

преди 1 седмица в 08:37 ч.

Скоро в Нова Зеландия изборните секции ще затворят, последни ще гласуват в САЩ

Първи своя вот ще дадат сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха вчера в 22:00 часа българско време.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден се очаква да приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 10 юни.

Информацията за адресите на разкритите изборни секции зад граница по държави е публикувана на сайта на МВнР в секция "Избори".

Министерството на външните работи изразява своите благодарности към българските общности в чужбина, които активно се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

преди 1 седмица в 08:22 ч.

Изборният ден е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, докладва Централната избирателна комисия към 8 ч., където се събират данните от всички секции в страната и извън България.

Попълнени са съставите на всички избирателни комисии. 

Първата избирателна активност ще бъде отчетена в ЦИК към 11 часа, а първият брифинг ще бъде в 12 часа. Два ще се брифингите на ЦИК днес - вторият такъв се очаква в 17 часа.

преди 1 седмица в 08:07 ч.

Елена Йончева гласува

От пост във социалните мрежи стана ясно, че Елена Йончева, до този момент евродепутат от ПЕС/БСП, гласува. 

"Дадох гласа си за една по-добра, единна и стабилна България в сърцето на Европа. За предвидимо и устойчиво бъдеще за страната ни. За политика, която се прави заедно с хората и за битките, които отстояват техните права! Гласувайте и Вие!", написа Елена Йончева.

На тези избори Йончева, бивш журналист, е кандидат за европейски депутат, но не от листата на БСП, а от листата на ДПС.

Снимка 668700

Източник: Елена Йончева/ФБ профил

Последно обновление в 08:08 ч. на 09.06

преди 1 седмица в 07:58 ч.

Без телефони, фотоапарати и друга такава техника

От МВР припомнят и че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

В изборните секции няма да се допускат хора в нетрезво състояние.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

преди 1 седмица в 07:46 ч.

Над 1000 служители на МВР охраняват реда в изборния ден

Над 1000 служители на МВР охраняват реда в изборния ден в цялата страна. До момента сигналите постъпили във вътрешното министерство за нарушаване на изборните права на гражданите са над 350.

Гражданите могат да подават сигнали за нарушения в полицията в цялата страна.

В изборните секции няма да се допускат хора в нетрезво състояние или със забранени предмети и оръжия.

Гражданите, които не разполагат с валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване в районните полицейски управления или областните дирекции на полицията в цялата страна и днес. 

преди 1 седмица в 07:05 ч.

Гласуването в чужбина

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 769 избирателни секции в 60 държави. Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Гърция – 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), Италия – 27, Нидерландия – 24, Белгия и Канада – по 16, Австрия и Франция – по 15.

Информацията за адресите на разкритите изборни секции зад граница по държави е публикувана на сайта на МВнР в секция „Избори“ на адрес: https://www.mfa.bg/bg/epns2024-adresi

преди 1 седмица в 07:02 ч.

От кога до кога да гласувате

Изборният ден започва в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа. Изборният ден може да бъде удължен и до 21 часа, ако пред секцията има негласували, но искащи да упражнят правото си на глас избиратели.

За секциите извън България гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.