Всички законови срокове ще бъдат спазени при обработката на резултати от изборите за народни представители и Европейски парламент. Това обяви на брифинг говорителят на комисията Росица Матева.

Нещата вървят нормално и в срок, заяви Росица Матева и отрече да има всякакво забавяне към момента. До момента на брифинга 5 РИК вече са приключили с обработката на данните, в останалите области на страната обработката им продължава. Предстои повторна въвеждане и проверка, което се извършва в ЦИК.

Матева припомни и сроковете:

- 12 юни - обявяване на резултатите за ЕП;

- 13 юни - обявяване на резултатите за НС;

- 14 юни - обявяване на имената на избраните евродепутати;

- 16 юни - обявяване на имената на 240 български депутати.

Дефектиралите машини вчера са отделени и причината за засичанията ще бъдат анализирани. Росица Матева не пое ангажимент дали проблемите могат да се дължат на софтуерен проблем, тъй като повечето членове на комисията не са технически лица, а юристи.

Причината във всеки случай не е в хартията, категорично отсече Росица Матева, тъй като са спазени всички изисквания на производителя на самите машини.

Предстои и да се направи анализ на грешките, които се допускат в протоколите. За многото грешки обаче е спомогнало и смяната на голям брой членове на СИК, след като вече са били обучени. Това не се случва за първи път и вече няколко пъти цИК е правила предложения в тази посока.

При протоколите от чужбина, 100% от които вече са предадени, най-честата грешка, която се отбелязва е несъответствие между преференциите и броя гласове, записани за партиите. Вероятно същата грешка ще се забележи и в протоколите от страната.

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни
на живо

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни

"Величие" твърдо влиза в НС при вече почти 100% обработени резултати от секционните протоколи към 20 часа