Приключи изборният ден за сънародниците ни на четири континента - Австралия, Азия, Африка и Европа. В Турция, където бяха разкрити най-много секции - 166, краят на гласуването бе обявен в 20:00 българско време.

Това съобщават от пресцентъра на МВнР. 

В 22:00 часа българско време приключи изборният ден и в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, където българските граждани имаха възможност да гласуват в 118 секции в цялата страна, включително и на остров Ман.

В Германия сънародниците ни гласуваха в 103 секции, в Испания - в 64, в Гърция - в 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), в Италия - в 27, в Белгия - в 16, в Австрия и Франция - по 15.

По-рано през деня изборният ден приключи и на територията на Австралия, Азия, и Африка.

Заради часовата разлика най-късно изборният ден в чужбина ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър - в 6.00 часа българско време в понеделник.

Министерството на външните работи създаде необходимата организация изборният ден зад граница да протече безпроблемно. Създаденият изборен щаб поддържаше постоянна връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и с ЦИК.

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни
на живо

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни

"Величие" твърдо влиза в НС при вече почти 100% обработени резултати от секционните протоколи към 20 часа

Припомняме, че за провеждането на изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република България и за 50-ото Народно събрание бяха разкрити общо 769 секции в 60 държави.