130 машини в страната и извън страната са спрени.

110 са спрените в страната, седем са машините в чужбина. В тази бройка са включени и две разменени машини.

Това докладва на брифинга си в 17 часа говорителят на ЦИК Росица Матева.

72 сигнали и жалби са подадени към този момент в ЦИК, една част от са обработени по компетентност. Интересен факт съобщи Матева - има повече от 20 сигнала, подадени от едно лице в Благоевград. Тези сигнали са решение на РИК в града.

Има и сигнали за отпечатването на части от бюлетини, но има и жалби за недопускане да се гласува с машини, както и че не се поставят печати на бюлетините от машинното гласуване. Това е задължение на членовете на СИК. А Росица Матева строго предупреди, че вече е време да има и наказания за членове, които не изпълняват задълженията си.

Има секция в София, за която има сигнал, че изобщо не се поставят печати, а Росица Матева изрично подчерта, че използва медиите с брифинга с 17, втори за ден, да призове и предупреди членовете на СИК да изпълняват съвестно задълженията си - по един печат се поставя за машинните отрязъци, по два печата се поставят на хартиените бюлетини. Няма яснота още дали резултатите от тази секция, в която няма печати, ще бъдат зачетени

ЦИК с още указания как всеки вот да бъде отчетен

ЦИК с още указания как всеки вот да бъде отчетен

По-висока избирателна активност за евровота

Към 16 часа активността на европейските избори е 20.89%. Най-ниска тя е в Сливен, най-висока в Кърджали. Сливен -14,86%, в Кърджали - 28,57%.

За Народно събрание избирателната активност е 20.44%, отново най-ниска е в Сливен - 15.14%, най-висока в Смолян - 20,7%.

При предишния вот за НС активността по това време е била над 27%.

Тя е гласувала с машина и е категорична, че машинната бюлетина не е прозрачна и не се вижда вотът на избирателя, каквито сигнали са постъпили в изборната администрация. 

В Нова Зелендания, Австралия и Япония изборите са приключили и вече първите резултатите пристигат в ЦИК.

Избори 2 в 1 в България на 9 юни
на живо

Избори 2 в 1 в България на 9 юни

За НС гласуваха 32.1% от избирателите

Към 19:00 часа председателят на Комисията Камелия Нейкова е съобщила за проблем с още 15 машини, като две от тях са в Лондон, предаде БНР. 

Подадените сигнали за проблеми с машинното гласуване са от Варна, Монтана, Стара Загора, Софийска област, два от районите в София, както и в Плевен, Смолян.

Нейкова поясни, че има проблем с отпечатването - машините не издават първата бюлетини, отпечатва една бюлетина, а избирателят е избрал да гласува за двата избора, машината е спряла работа, не отпечатва бюлетина.

Продължават да постъпват и жалби, включително от политически формации. Една от тях е за некоректни плакати, които указват гласуване с машина, разлепени пред секции, но както стана ясно, ЦИК не е отпечатвала такива и не е пращала до секциите плакати, въпреки, че в жалбата се твърди, че те са с логото на ЦИК.

Уточнява се, че изготвените плакати от ЦИК в рамките на разяснителната кампания са единствено публикувани на сайта й.

От Монтана има жалба, че не са поставили печати на хартиените бюлетини. ЦИК все още не е взела решение по казуса с печатите и тяхната липса.

Престои да се изясни дали бюлетина от машина или хартиена без печати ще се зачете при броенето за действителна, или ще е недействителна.