Към 11 ч. машините, с които е преустановено гласуването са 42 общо, 2 от тях са извън страната - в Цюрих и в Текирдаг, а останалите 40 са в страната. Това предават от БНР по информация на ЦИК.

С проблем с една от машините в 145 секция са започнали изборният ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян: "Вероятно става въпрос за проблем с отпечатването на разписките".

В секция в Мездра е възникнал проблем с хеш кода на машината, който е бил отстранен.

Изборният ден в столичния квартал "Захарна фабрика" е стартирал с леко забавяне, след като машините в някои от секциите не са започнали работа навреме. Имало е и разместване в изборните секции и някои от тях са били преместени от първия на втория етаж на училище, в което се гласува.

Изборният ден в област Враца е започнал нормално. Попълнени са съставите на секционните комисии въпреки масовите смени на членове, които продължиха и тази сутрин. В област Кюстендил на една машина към 7.00 часа са се появили технически проблеми - гласуването там става с бюлетини.

В една секция на територията на Община Русе също има проблем с устройството за електронно гласуване.

В Габрово са регистрирани случаи с липса на разписки или по-къси разписки от машината за гласуване след упражняване на вота. Според председателя на РИК Мария Недева става дума за въвеждане на устройствата в работен режим, като се очаква проблемът бързо да бъде отстранен. Избирателите, които не са успели да пуснат вота си електронно, са гласували на хартия или са повторили успешно гласуването си на устройството, тъй като се броят отрязъците и това не противоречи на правилата, обясниха от РИК.

В Силистра са докладвани около 20 случая, при които машините дават само една от двете бюлетини. Констатирани са проблеми с машините за гласуване на няколко места и в област Шумен.

Допълнително, проблеми с машините са регистрирани в 7 секции в общините Хасково, Тополовград, Димитровград, Харманли и Минерални бани, съобщи председателят на РИК Добромир Якимов.

След гласуване в една секция в Димитровград и една в Харманли, съответно двама гласоподаватели са скъсали демонстративно бюлетините и са отказали да се подпишат в протоколите.

В Благоевградско 17 устройства за машинно гласуване са разпечатвали празни бюлетини, в три от машините проблемът не е отстранен и се чака решение от ЦИК гласуването в тези секции да продължи само на хартия.

Избори 2 в 1 в България на 9 юни
на живо

Избори 2 в 1 в България на 9 юни

За НС гласуваха 32.1% от избирателите