Президентът Румен Радев гласува за изборите 2 в 1 в училището по транспорт "Макгахан" в София. Пред медиите държавният глава заяви, че гражданската активност не се изчерпва само с гласуването, а това означава гражданите да помнят какво са обещавали политиците и да си го търсят. Ще спрем да ходим толкова често на избор, когато партиите успеят да спечелят доверието на гражданите, за което молят днес, смята Радев.

Той посочи, че дали ще има правителство, зависи от партиите. Дано партиите са си научили урока, защото политиците, макар и по трудния начин, трябва да поставят обществените интереси, а не партийните. Това е гаранцията за успешно управление, коментира Румен Радев.

По думите му отказът от защита на националния интерес води до партийна и личностна делегитимация.

Радев добави още, че машинното гласуване е една бариера срещу проблема на недействителните бюлетини. Затова и е гласувал с машина.

Запитан дали е готов да излезе с политически проект, ако не се формира редовно управление, Радев заяви, че преди всички избори партийни оракули плашат с партия на президента само и само да се сглоби сглобката. "Крайно време е партиите да се водят и да съставят правителство на ценности, програми и напред да е общественият интерес, а не от страх, че ще излязат извън властта. Но ако така продължават - с безпринципни коалиции - рано или късно такава алтернатива (политически проект на президента) ще се появи", закани се Радев.

В отговор на въпрос за атрактивната си снимка от вчерашния ден, Румен Радев без да се притеснява, заяви, че "последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици и сега се чудят как да си скрият срамотиите".