Смятам, че е опасно за мен да се показвам.
Това заяви в ефира на Нова телевизия Иво Илиев, синът на Асен Илиев, който преди дни уби едно момиче от дома в Трън и рани други две деца.

През цялото време на интервюто той пожела да стои с гръб към камерата, за да не се види лицето му.

Много зле приех всичко това, което се случи, шокирах се, заяви той.

Илиев бе категоричен, че никога не е очаквал нещо подобно от баща си.

Той разказа, че се е видял за последно с баща си час преди трагедията, говорили са за административни неща, които е трябвало да се свършат и нищо не е подсказало за това, което ще се случи.

Той добави, че баща му е имал сериозни здравословни проблеми. Две седмици преди убийството Асен е изпаднал в криза, стигнало се е дори до повикване на линейки и полиция. Непрекъснато беше блед и жълт и му ставаше лошо, каза още той.

Синът на Илиев бе категоричен, че вина за случилото се трябва да се търси от прокуратурата и от ръководството на дома. По думите му, прокуратурата не си е свършила работата, оставяйки баща му на свобода, ако той наистина е виновен за педофилията, в която е обвиняван.
Виновни, според него са и ръководителите на дома, които са се отнасяли безотговорно към децата.

За какво блудство с малолетни говорим, попита синът? Повечето от децата са над 14 години и имат право на сексуални контакти, каза още той.

Илиев цитира ал. 1, член 151 от НК който гласи „Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст се наказва с лишаване от свобода от две до шест години" и подчерта, че момичета, за които баща му е обвиняван са над 14г.

В същото време той бе категоричен, че не е чул баща му да има увлечения към деца.

Илиев разказа, че когато е било образувано дознанието срещу баща му за изнасилване, той е провел много сериозен разговор с Асен. Попитах го дали е вярно, а той се разплака и каза, че не е. Затова после не сме викали адвокат, добави Иво.

Що се отнася до ръководството на дома, Илиев заяви, че децата са оставяни без надзор, обикалят из града, крадат.

Всички го знаят, но си траят, добави той.

Синът каза още, че баща му до последно се е грижил за болната си съпруга. За мен това беше много важно, да се грижи за майка ми, която обичах много, каза още той.

Никой не бива да мисли, че аз съм отговорен за нещо, каза в заключение Иво Илиев.