И трите ни основни гранични контролни-пропускателни пункта с Гърция са затворени, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Ръководството на МВР е разпоредило екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита да бъдат в готовност за обезпечаването на сигурността на чакащите да преминат през ГКПП с Гърция. Действията са координирани от кризисния щаб във връзка с подновените блокади на границата. На телефона за спешни повиквания 112 гражданите могат да подават сигнали и да търсят помощ в случай на нужда.

По разпореждане на министъра на здравеопазването са изпратени линейка и дежурен медицински екип на ГКПП-Кулата. Доброволци на БЧК ще осигуряват топли напитки. Директорите на областните дирекции на МВР, на чиито територии са граничните пунктове, поддържат връзка с областните центрове за спешна медицинска помощ, териториалните структури на БЧК и координират екипите на МВР за съдействие на гражданите.

Според информацията от ГД"Гранична полиция" около 20 часа пропускателните пунктове към Гърция за затворени.

ГКПП-Кулата бе затворен за товарни автомобили в 17 часа; за останалите - в 18 часа. Към 20 часа на ГКПП-Кулата вече чакат 67 товарни автомобила, 6 автобуса и 10 леки автомобила.

Както предварително бе съобщено, ГКПП Капитан Петко войвода бе затворен от 16.30 до 18.30 часа. Пунктът работи по-малко от час и в 19.40 отново прекрати пропускането на автомобили. В краткото време на работа са пропуснати събралите се през предишните два часа товарни и леки автомобили.

ГКПП - Илинден също е затворен от 20 часа. Предварителната информация е, че пунктът отново ще пропуска автомобили след  24 часа.