Продажбата на входни билети за привържениците на различни отбори ще става на отделни каси.

Освен, че ще бъдат настанявани в отделни сектори, между феновете на различните отбори ще се оставят свободни буферни зони, които ще се определят от организаторите на мероприятието след съгласуване с органите на реда.

Това е записано в одобрените от правителството промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Сред новостите се нарежда и изискването на входните билети да бъдат изписани забрани към посетителите съгласно Закона.

Премахва се и съществуващата досега възможност на стадионите и в залите да се допуска след предварителното разрешение на полицейските органи използването на обемисти предмети, светещи тела, пиротехнически изделия и др.

Мотивът за тези промени е, че те така или иначе са посочени като забранени в Закона и са определени като опасни, източник на повишена опасност.

Предвижда се и Професионалните спортни клубове да бъдат задължавани да определят свой координатор по сигурността, който да осъществява взаимодействие между организаторите, отговорника по сигурността на спортния обект и органите на МВР.

С промените в Закона се посочва и че координатор по сигурността на клуба-домакин е и ръководител на спортното мероприятие за времето на неговото провеждане.
Освен това ръководителите на фенклубове също ще бъдат задължени да определят лице за контакт, което да осъществява взаимодействие както с организаторите, така и с отговорника по сигурността на спортния обект, органите на полицията и т.н.

Това лице ще трябва да съобщава на полицията мястото, датата и точния час на отпътуване, начина на предвижване и броя на феновете в случаите на организирани пътувания на привърженици до мястото на събитието.

Промените отстраняват и друг пропуск в Закона - в кръга на лицата, които не се допускат на територията на спортната зона се добавят и тези с наложена мярка „забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина".

Органите на реда ще имат правото да използват технически средства, за да проверяват дали желаещите да посетят спортното мероприятие не укриват забранени за внасяне предмети, не са в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества.

За системно нарушаване на разписаните в Закона правила се предвижда наказание „лишаване от свобода до 1 година" или пробация и глоба до 2 хил. лв.