Не разбираме непрестанните опити да се създават конфликти между потребители и собственици на заведения. През последните дни в публичното пространство се появиха гръмки информации, че цените в заведенията са увеличени, въпреки намалената ставка на ДДС. Заведенията у нас отказвали да бъдат разменна монета на нечисти политически боричкания. Това заявяват в позицията си Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

Според тях в данни на Националния статистически институт се казва, че за месец юли 2020 г. има повишение с 2% в сравнение с юни 2020 г. и 5% спрямо декември 2019 г. От бранша са категорични, че е нямало повишение на цените.

Те цитираха още данни от НСИ, според които през юни 2020 г. има намаление на чуждестранните посещения у нас с цели 75,2% в сравнение с юни 2019 г. Общият доход на българите през второто тримесечие на 2020 г. пък се повишава с 9.7% спрямо 2019 г., а общият разход намалява с 1.3%. Отново по данни на НСИ за юни 2020 сривът в туризма клони към 90%. И въпреки това наша проверка установи, че в много от най-популярните заведения в морските ни курорти цените през юни са намалени в сравнение със същия месец на миналата година, заявяват те.

Асоциацията на заведенията оптимисти за новите мерки обявени от правителството

Асоциацията на заведенията оптимисти за новите мерки обявени от правителството

Недоволство може да има, но е в нашите ръце да се преборим

Заведенията се закрепиха на ръба на оцеляването, основно благодарение на по-справедливата ставка на ДДС от 9%, за каквато отдавна се борехме и каквато е в повечето европейски държави. Категорично се противопоставяме на черния PR срещу туризма в България, категорични са те.