От партия ЗЕЛЕНИТЕ изразяват с декларация пълната си подкрепа към действията на министър Трайчо Трайков при незабавното уволнение на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, заради това, че е подписал обвързващото Допълнение 12, към
Договора между НЕК и „Атомстройекспорт" за АЕЦ „Белене". По думите на министър Трайков този подпис „задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с обвързващи клаузи и което от гледна точка на г-н Първанов, който го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат...".

"Ние смятаме, че Трайков е предприел необходимите стъпки за защита на националния интерес и настояваме в подкрепа на неговите действия правителството на България незабавно да обяви „Допълнение 12" за невалидно.

Настояваме за незабавно разследване действията не само на Красимир Първанов, но и на всички, които са имали отношение към преговорите за АЕЦ „Белене", откакто правителството на ГЕРБ е на власт. Това не отменя отговорностите на правителствата на НДСВ-ДПС и на ДПС-БСП-НДСВ, които вкараха България в лапите на кремълската антибългарска и антиевропейска енергийна политика.

Ако правителството откаже да обяви „Допълнение 12" за невалидно, ЗЕЛЕНИТЕ ще призовем всички български граждани и техните сдружения, партии и организации на протести срещу подобен антибългарски акт!

Ние поддържаме постоянна връзка с нашите партньори в ЕС, за да гарантираме, че всеки опит на правителството да отклони България от европейския й път ще получи адекватно противодействие.", се казва още в декларацията на ЗЕЛЕНИТЕ.