В провелия се вчера (13 март), телефонен разговор между министър-председателят Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски, украинският държавен глава е помолил за допълнителна помощ от всякакво естество.

Това каза на брифинг в Министерски съвет, посветен на компенсациите за ток за бизнеса, премиерът Кирил Петков. Интересна подробност - за провелия се разговор съобщиха от украинското посолство в София, както и самият Зеленски в Туитър, но така и нямаше официално съобщение от правителствения пресцентър.

ТЕЦ "Бобов дол" предоставя почивната си база си за бежанци от Украйна

ТЕЦ "Бобов дол" предоставя почивната си база си за бежанци от Украйна

Издръжката е изцяло за сметка на централата

"Истината е, че г-н Зеленски помоли за всякаква помощ. Каза - каквото можете, хуманитарна, каквато помощ можете да дадете, давайте", сподели подробности от разговора Петков.

"Помоли ни и за продължителен подход в разговорите на ниво Европейки съюз за тяхната пътека за интеграция в съюза", добави той.

Зеленски освен това благодарил на българското правителство за доставената до момента помощ - медикаменти, осемте камиона с хуманитарна помощ. Украинският президент освен това изразил благодарност и за това, че страната ни активно приема бежанци от страната и е изградила ясен механизъм за подкрепа.