Очакват ни едни от най-горещите дни през годината. Времето през деня ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Максималните температури ще са между 33 и 38 градуса, в района на София - около 34 градуса, информира Дарик, позовавайки се на НИМХ към БАН.

По Черноморието ще бъде слънчево, със слаб бриз. Максимални температури на въздуха - около 30 градуса. Температурата на морската вода по крайбрежието е 23-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1 бал.

И над планините ще бъде слънчево и топло. Незначителна купеста облачност ще има след обяд над планините от Западна България. По най-високите и открити части ще духа слаб до умерен вятър. Максимална температура на 1200 метра - около 26 градуса, на 2000 метра - 20 градуса.

Лекарите препоръчват да се пият повече течности - за предпочитане вода, за да не се дехидратира организмът. Студеният или билков чай, както и айранът или тараторът са добри за консумация през жегите. Избягвайте обаче газираните напитки.

По отношение на храненето е добре е да се избягват тежките и мазни храни, както и алкохолът. Не бива да се прекалява и с физическото натоварване.

Друг съвет за справяне с горещините е носенето на леки дрехи от естествени материали и светли цветове и задължително шапка.

Възрастните хора, малките деца и сърдечно болните трябва да избягват излизането навън, когато слънцето е най-силно.