Общинските власти в Сандански и Петрич не разрешиха на животновъдите да проведат днес протестни действия на гл. път Е-79 в района на Сандански и към ГКПП Кулата.

Те са пуснали ново уведомление на кмета на община Сандански и до главна агенция Пътища, с което искат да протестират утре на гл.път Е-79 от 12 до 14 часа, съобщи председателят на Сдружението на овцевъдите в Югозападна България Иван Чалъков.
Повечето от фермерите от Сдружението на животновъдите в Сандански също ще се включат в протеста, информира неговия председател Велин Мицев, цитиран от Радио Благоевград.

Той самият обаче няма да се включи в тях. Колегите ще протестират, защото не са си получили парите за пасищата и мери, а аз съм ги получил в края на декември, каза Мицев. Той обаче не уточни защо той е получил пари, а колегите му - не.
Това го решава министерството, не аз, заяви Велин Мицев.

По думите на Иван Чалъкъв, Мицев е агитирал животновъдите от Сандански да не излизат на протестни действия. Мицев отрече това.

Според Иван Чалъков, ако управляващите не им решат проблемите, ще започнат протести на Кулата по подобие на гръцките им колеги и тогава никой няма да може да ги спре.

От своя страна месопроизводителите обявиха, че срещу тях от повече от 10 дни се вихри кампания. Това се посочва в открито писмо на Асоциацията на месопреработвателите в България.

В него се казва още, че в произвежданите месни продукти се влагат само разрешените от закона суровини и добавки, които се съдържат и във всички продукти, произвеждани и от европейските ни колеги.