Железопътен инцидент е предотвратен днес заради бързата реакция на машиниста. Причината е дупка в релсите, оставена при ремонта на съоръжението. За това сигнализираха "Булмаркет рейл карго". Тази сутрин товарен влак пътуващ от гара Дружба за гара Русе Север получава разпореждане от дежурния ръководител движение на гара Плиска да премине със скорост от 10 км/ч в участъка от гара Плиска до гара Хитрино, заради ремонт на железния път.

На километър 124+300 машинистът вижда, че релсовият път е разединен и релсите се разминават една спрямо друга. Незабавно спира влака и уведомява дежурния влаков диспечер. На място прави снимки на състоянието на железния път, от които се вижда, че по време на ремонта са оставени несъединени релси, инструменти и други свързващи елементи на и около релсите. Със сигурност композицията щеше да дерайлира дори и при тази ниска скорост на движение. Не е ясно какви можеше да са последствията и щетите. След товарния влак се е движил пътнически влак от гара Каспичан за гара Русе. В 07.37 часа влакът е получил разпореждане да се върне обратно в гара Плиска.

Снимка 538332

Източник: Булмаркет - Janev and Janev

По данни, изнесени от служебния министър на финансите Асен Василев, в периода от 01.01.2019 г. до 31.04.2021 г, НКЖИ е получила общо 3,9 млрд. лв. от държавния бюджет за подобрение на ж. п. инфраструктура.

От началото на годината има няколко инцидента с дерайлирали влакови композиции, а през 2019 г. влак на "Булмаркет рейл карго" дерайлира в гара Пловдив, като по данни от съдебните експертизи, причината е счупена стрелка. Делото по този инцидент още не е приключило.

Товарен влак с пропанбутан дерайлира на гара Пловдив

Товарен влак с пропанбутан дерайлира на гара Пловдив

Няма пострадали