Най-рано след края на туристическия сезон ще започне изграждането на новата пречиствателна станция на Златни пясъци, съобщи varna24.bg

Според общинския съветник от "Отечество" и представител на местната власт във ВиК- Варна Красимир Маринов, собственикът на комплекса се отказал да инвестира в съоръжението.

Проблемно се оказало финансирането.

Чуждестранната финансова институция, с която се договаряли от "Златни пясъци" АД се отказала да кредитира водното дружество на собственика на комплекса.

Подобни намеци, че има проблеми с осигуряване на средствата, обаче категорично бяха отхвърлени от изпълнителния директор на "Златни пясъци" АД Николай Недков.

Той посочи, че с чешката банка, с която преговаря дружеството, има постигната уговорка за отпускане на кредит. Макар още да нямало подписан договор, споразумението било достатъчно стабилно и проблем с парите нямало да има, увери Недков.

Причината за отлагането на първата копка било закъснение в подготовката на работния проект. Очакваме до около 20 дни той да е готов, посочи шефът на "Златни пясъци" АД.

Все още не били готови и всички разрешителни за строеж. В най-добрия случай може да се стартира със строителството след около месец. Заради приближаването на туристическия сезон обаче от дружеството решили да отложат старта на строежа за след лятото.

Недков не пропусна да отбележи, че по-сериозният проблем в момента в комплекса е спуканата заустваща тръба, заради която мръсни води се изливат в близост до брега. Така всяка година показателите на морската вода край Златни пясъци далеч не са в желаните норми.

Според информацията, с която разполагал, за целта ще са нужни около 5-6 млн. лв. Засега обаче не е ясно дали парите ще бъдат намерени и ще може ли тръбата да бъде поправена до началото на сезона.

Припомняме, че в края на миналата година Общински съвет-Варна даде зелена светлина на собствениците на комплекса да изградят самостоятелно пречиствателната станция.


Държавата, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, вече напълно е загубила интерес към проекта, след като дружеството настоя самостоятелно да го реализира, коментира още Маринов. Тя едва ли ще помогне, ако намеците за финансови затруднения се окажат верни, предположи той.