С остри думи съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира от парламентарната трибуна посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу у нас и посрещането му от правителството.

Той не е обикновен политик и министър-председател. Той е идеологът на неоосманизма, а това е доктрина на турската държава", обясни Каракачанов.

Той коментира и книгата на турския премиер „Стратегическата дълбочина", написана през 2001 година. Каракачанов я сравни с „Моята борба" на Хитлер и добави: „Тази книга е приета като официална доктрина и програма на Република Турция през 2005-2006".

„От времето, когато този човек беше министър, в турските училища децата се обучават по карта, в която са включени части от територията на Сирия и България", разказа още лидерът на войводите. Така се следва програмата на неоосманизма на турския министър-председател - човекът, на когото мнозина преди дни ръкопляскаха, по думите му.

"Турция няма трайни приятели, а има трайни неоосманистки интереси", заяви Каракачанов и даде пример за отношенията ѝ със САЩ, Сирия, Израел и Русия.

След случая със сваления от Турция руски самолет и изостряне на напрежението между двете държави руските туристи ще спрат да посещават Турция, каза той и призова българското правителство да преосмисли визовата политика спрямо гражданите на Молдова, Беларус, Русия.

Красимир Каракачанов припомни, че сред условията на ПФ за подкрепа на сегашното правителство е референдум за членството на Турция в ЕС, ако въпросът за това бъде поставен на дневен ред.

Днес обаче Каракачанов е на мнение, че Турция няма никакво намерение да влиза в ЕС. „Мисленето им е насочено към възраждане на Османската империя", убеден е лидерът на ВМРО.

Ние от Патриотичен фронт сме против каквито и да било отстъпки към Турция спрямо нейното еврочленство. Не ние водихме войната в Близкия Изток, не ние трябва да плащаме щетите”, отсече Каракачанов.