Автомобилният концерн Fiat Chrysler (FCA) съвсем скоро може да се окаже следващият, който ще попадне в ръцете на китайски инвеститори, пише Automotive News.

Серджо Марконе, главен изпълнителен директор, на няколко пъти потвърди, че има желание компанията да бъде придобита. Но сред европейските и американските автомобилни производители няма никакъв интерес към марките Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge и Ram. И единственият вариант е поглед на изток.

По неофициална информация оферти са подали компании като Guangzhou, Geely (производител на Volvo, Lotus и английските таксита), Dongfeng и познатите в България Great Wall.

FCA и Guangzhou вече си партнират в Китай, а Geely от доста време проявява интерес към всякакви европейски марки. Мениджъри от някои от компаниите, без да се уточнява кои точно, вече са се срещали с колегите си от Fiat Chrysler.

За момента явно нито една от офертите не е достатъчно голяма, коментира Automotive News.

Китайските автомобилни производители отчаяно се опитват да пробият на северноамериканския пазар. И след като значително подобриха качеството, може би сега единственият останал проблем пред тях е инфраструктура. А FCA може да помогне с това. Тя има 162 завода по света и над 2 600 шоурума само в САЩ.

Според информацията евентуално сливане ще включи марките Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge и Ram, но не и Alfa Romeo, Lancia и Maserati.