Литовският терминал за втечнен природен газ (LNG) в Клайпеда ще увеличи обемите и ще се превърне в регионален център за доставки, пише Emerging Europe.

С нарастващото развитие на газопроводите в Балтийско море, не е изненадващо, че Литва предприема стъпки за увеличаване на отпечатъка си и намаляване на зависимостта си от газa, доставян от Русия.

Втечненият газ в Европа: успех за САЩ и заплаха за Русия

Втечненият газ в Европа: успех за САЩ и заплаха за Русия

Вносът спомага за отслабване на влиянието на Кремъл на Стария континент

"Със сигурност виждаме интерес от международните търговски къщи да използват тази инфраструктура - терминала и предстоящите тръбопроводи (с Финландия и Полша) - за достъп до пазарите на газ в Централна и Източна Европа", заяви изпълнителният директор на оператора на терминала Klaipedos Nafta Миндаугас Юсиус.

"Продължават да ни питат дали разполагаме с капацитет за това. Най-близкият терминал за втечнен природен газ до нашия, в Полша, е напълно резервиран до 2035 г.", казва Юсиус, добавяйки, че амбицията на компанията е да постигне използване на терминала от 40 до 50%.

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Най-старият купувач на руски газ се отказва от него

Страната купува синьо гориво от Москва от 1944-а насам

В края на 2018 г. беше обявено, че до 2021 г. терминалът за втечнен природен газ в Полша ще разшири капацитета си до 5.4 млн. тона годишно.

"Газопроводът GIPL до Полша трябва да бъде отворен през 2021 г., а с него и перспективата Литва да доставя на Украйна", обясни Юсиус.

Може ли САЩ да сложи край на монопола на руския газ в Европа?

Може ли САЩ да сложи край на монопола на руския газ в Европа?

Мнението на един енергиен експерт

Плановете за инвестиции на Klaipedos Nafta не се ограничават до Литва. Компанията ще участва в разработването на други терминали за LNG в света, предава Reuters.

"Нашата амбиция е да се превърнем в най-големия оператор на терминали за внос на втечнен природен газ в световен мащаб", обяснява Юсиус.