Производителят на целулоза "Свилоза" АД започва постепенно да възстановява работата си, съобщават от дружеството. В края на декември м.г. съоръженията на компанията спряха работа заради липса на суровина.

Основната причина за критичната ситуация бе системното неизпълнение на сключените договори за доставка на дървесина от Северозападното държавно предприятие, казаха от "Свилоза" АД тогава. Към края на м.г. все още имаше неиздължени количества по договор от 2016 г., а доставките на количествата за 2017 г. в повечето от горските стопанства изобщо не бяха започнали. Голямото търсене попречи на опитите на компанията да закупи дървесина и от свободния пазар.

Сега "Свилоза" АД е получила нови количества суровина, с които може отново да заработи. За пълното възстановяване на работата на машините е необходимо технологично време от около една седмица.

"Ръководството на дружеството е предприело действия по оценка на загубите от принудителното спиране на производството. Ако поради различни причини доставките на суровина бъдат намалени, предприятието може да спре отново", съобщават още от компанията.

Българска и индийска фирми строят нов завод с €25 милиона

Българска и индийска фирми строят нов завод с €25 милиона

Съвместното дружество ще произвежда микрокристална целулоза