Отборът на Барселона е последният четвъртфиналист в Шампионска лига, след като тази вечер записа убедителна победа с 5:1 над Лион на "Камп Ноу". Точни за успеха на каталунците бяха Лионел Меси, който отбеляза два гола, единият от дузпа, Филипе Коутиньо, Жерар Пике и Усман Дембеле. За "хлапетата" пък се разписа Люка Тусар.

Барселона - Лион, 5:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Барселона - Лион, 5:1 (Развой на срещата по минути)

Каталунците са последният четвъртфиналист в Шампионска лига

Перфектно първо полувреме изиграха домакините. Още в третата минута, Коутиньо напредна към наказателното поле и пусна пас към включващия се в атаката Луис Суарес, но вратарят на "хлапетата" улови топката преди тя да стигне до уругваеца. Секунди по-късно, Меси шутира мощно от движение, но Антони Лопеш изби топката в корнер, като вратарят демонстрира чудесен в тази ситуация. №10 на каталунците получи топката на границата на наказателното поле и не се поколеба да я промуши между защитниците на французите.

В 16-ата минута, Барса получи право да изпълни дузпаДенайър извърши фаул срещу Луис Суарес в наказателното поле и главният рефер е категоричен в решението си, въпреки претенциите на футболиста на "хлапетата". Арбитърът съгласува наказателният удар с колегите си от ВАР стаята и той беше изпълнен. Зад топката застана Меси, който не сгреши от бялата точка за 1:0.

Снимка 412041

Източник: БГНЕС

В 20-ата минута, Мемфис Депай залъга защитата на каталунците и смени посоката на атаката, подавайки към Муса Дембеле, който обаче стреля покрай вратата. Малко след това, Антони Лопеш получи удар в главата след сблъсък с Филипе Коутиньо, който обаче игра с топката и заради това не последва наказание. Медицинският щаб прекара около шест минути на терена, като вратарят на "хлапетата" реши да продължи участието си в срещата, въпреки краткия спор, който проведе с един от лекарите, тъй като той не бе съгласен. В 34-ата обаче, се наложи да бъде заменен, след като стана ясно, че не се чувства достатъчно добре, за да продължи.

Малко преди да напусне терена, защитата на французите за пореден път изпусна Луис Суарес, а той след хубаво извеждащо подаване опита да изненада Лопеш с удар отблизо. Вратарят обаче показа класата си още веднъж и изби. Топката попадна право в краката на Ракитич, но той стреля неточно и изпрати кълбото високо над напречната греда. 

Снимка 412038

Източник: БГНЕС

В 31-ата минута, домакините удвоиха. Луис Суарес пое подаване на границата на наказателното поле, залъга Антони Лопеш, който беше излязъл да го посрещне, и подаде към нахлуващия към пеналта Филипе Коутиньо, за който остана най-лесната задача - да се разпише на опразнената врата за 2:0.

Шест минути след това, Луис Суарес се възползва от грешка на Марсело и веднага стреля към вратата, но топката премина на сантиметри от страничния стълб. Последва и опасен удар на Меси. Той се оказа сам срещу резервния вратар на френския отбор, опита да го прехвърли, но той не позволи това да се случи и опази мрежата си "суха", като това бе и последната по-интересна ситуация за първото полувреме.

Снимка 412037

Източник: БГНЕС

В 58-ата минута, гостите намалиха изоставането си с много спорен гол. Люка Тусар се възползва от грешка в отбраната на съперника, овладя топката на гърди и от няколко метра шутира към вратата, като не остави никакви шансове на Тер Щеген - 1:2. И тази ситуация обаче не се размина без намесата на ВАР. Главният рефер не бе сигурен дали не е имало засада при попадението, което бе разгледано от допълнителните съдии, и в крайна сметка бе зачетено. Останаха съмнения дали Марсело не извърши нарушение срещу Ленгле, което също щеше да повлияе на решението на арбитъра, както и дали засадата не бе напълно реална.

В 78-ата минутаЛионел Меси отбеляза своето попадение №108 в Шампионска лига, покачвайки на 3:1 за Барселона. Звездата на каталунците пое пас още от центъра на терена, премина напълно безпроблемно през защитата на "хлапетата" и нахлувайки в наказателното поле стреля към вратата. Стражът на французите докосна топката, но тя все пак се озова в мрежата му. Само три минути по-късно, Жерар Пике сложи край на надеждите на Лион. Бърза контрааката на Барселона завърши с подаване на Меси в наказателното поле, където в последния момент защитника на каталунците успя да засече топката и я мушна във вратата - 4:1.

Снимка 412034

Източник: БГНЕС

В 86-ата минута, Усман Дембеле оформи крайното 5:1, след като пое късо подаване от Меси, матира пазача си и остана сам срещу Горжелен, изпращайки топката в долния ляв ъгъл.

Така Барселона се присъедини към Манчестър Сити, Ювентус, Тотнъм, Порто, Аякс, Манчестър Юнайтед и Ливърпул, като осемте четвъртфиналисти в Шаммпионска лига очакват жребия в петък.