От следващия сезон влизат промените в груповата фаза на Шампионската лига. Големите първенства получават още повече директни квоти за "турнира на богатите". Комерсиализирането на надпреварата е факт. Все още не се знае кой ще вдигне "купата с ушите" през настоящия сезон, но повечето от участниците в следващото издание вече са ясни. За други е въпрос на дни да подпечатат и на хартия мястото си в елитния клуб. Ето кои са 24-те тима, които биха се класирали директно в групите на Шампионската лига, ако първенствата свършат днес:

Испания: Барселона*, Атлетико (Мадрид)*, Реал (Мадрид), Валенсия

Германия: Байерн (Мюнхен)*, Шалке, Байер (Леверкузен), Борусия (Дортмунд) - РБ Лайпциг е на 4 точки зад БВБ

Англия: Манчестър Сити*, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Тотнъм - Челси е на 7 точки зад "шпорите"

Италия: Ювентус*, Наполи*, Рома, Лацио - Интер е на точка зад римските грандове

Франция: Пари Сен Жермен*, Монако

Русия: Локомотив (Москва), Спартак (Москва)

Португалия: Порто

Украйна: Шахтьор (Донецк)

Белгия: Брюж

Турция: Галатасарай

Заб.: Отбелязаните с * отбори вече са се класирали със сигурност. 17 от тези 24 тима взеха участие и през настоящия сезон.

Клубове от големите първенства, които имат шанс да се класират в Шампионската лига от квалификации:

Франция - Олимпик (Лион) и Олимпик (Марсилия) се борят за златното 3-то място, даващо право на участие в плейофния квалификационен кръг. Двата гранда са с по 66 точки, 5 кръга преди края на Лига 1. Съществува вариант някой от тях да измести Монако, който е на 2-ро място със 70 точки.

Снимка 321986

Източник: Twitter

Русия - Краснодар, ЦСКА (Москва) и Зенит ще разпределят останалите европейски квоти. "Биковете" са с 47 пункта, а техните преследвачи с по 45, но и с мач по-малко. Спартак е на 2-ра позиция с 50 точки и мястото му в груповата фаза на "турнира на богатите" не е напълно сигурно. Един от тези 4 отбора ще играе директно в Шампионската лига (от сезон 2018/2019 Русия вече има 2 директни квоти), друг в плейоф за влизане, а два от грандовете ще трябва да се задоволят с участие в групите на Лига Европа.

Снимка 266810

Португалия - След гръмкия успех в дербито (1:0) - Порто поведе с 2 точки на Бенфика, 4 кръга преди края на шампионата. Спортинг (Лисабон) е на трето място с 5 пункта по-малко от "драконите". Много е вероятно тези позиции да се запазят до финала - Порто да се класира директно в групите на Шампионската лига, Бенфика да се задоволи с участие в плейофите за влизане, а за Спортинг остава място в Лига Европа.

Снимка 305381

Източник: GettyImages

Украйна - За поредна година голямата битка ще е между Шахтьор и Динамо (Киев). След успеха на "сините" в съботното дерби (1:0) те намалиха пасива си от директния конкурент на само 3 точки. Ако те не успеят да го заличат до края на първенството (5 кръга), ще трябва да играят в квалификациите на Шампионската лига.

Снимка 340573

Източник: UEFA.com

Белгия - Трудно може да бъде предвидено кой ще надделее тук. До края на шампионата остават 7 кръга, а във всеки от тях има по няколко дербита. Ето каква е ситуацията в белгийската първа шестица:

1. Бюрж - 37 точки

2. Андерлхет - 34 точки

3. Гент - 31 точки

4. Стандарт (Лиеж) - 28 точки

5. Шарлероа - 27 точки

6. Генк - 26 точки

Първенецът се класира директно в груповата фаза на "турнира на богатите". Второто място осигурява шанс чрез квалификации.

Турция - Това е другото завързано първенство на Стария континент. Галатасарай оглавява таблицата с 60 точки. Бешикташ и Истанбул Башакшехир са с по 59, а Фенербахче е с 57. Триумф означава място в групите. Втората позиция осигурява участие в квалификационните кръгове.

Промените в Шампионска лига радват българския първенец

Промените в Шампионска лига радват българския първенец

Вижте ги тук!