Отборът на Манчестър Сити записа разгромна победа с 4:0 над швейцарския Базел в първия двубой от 1/8-финалите в Шампионска лига. Головете бяха дело на Илкай Гюндоган, който се разписа два пъти, Бернардо Силва и Серхио Агуеро.

Вторият сблъсък между двата тима е на 7 март и ще се играе на "Етихад".

Базел - Манчестър Сити (Развой на срещата по минути)
на живо

Базел - Манчестър Сити (Развой на срещата по минути)

"Гражданите" разбиха своя опонент с 4:0

Противно на резултата, първите 45 минути започнаха доста добре за домакините. Още в самото начало на срещата Оберлен бе изпуснат от защитата на "гражданите" и успя да излъже излезлия напред Едерсон. Топката обаче се оказа доста дълга за футболиста на швейцарците и бе изчистена от върнал се бранител на гостите. Малко преди това Гюндоган опита хубав удар с глава, но вратарят изби, не позволявайки топката да влети в мрежата му.

Снимка 340071

Източник: GettyImages

В 12-ата минута, домакините имаха претенции за дузпа, но такава не бе отсъдена от главния съдия на двубоя.Оберлен се строполи в наказателното поле на Сити след единоборство с Отаменди, но реферът сметна, че нарушение няма.

Головият рецитал на Сити започна в 14-ата минута, когато Гюндоган отново бе изпуснат от бранителите на Базел при изпълнение на ъглов удар и при втория си опит с глава открива резултата - 1:0.

Само четири минути по-късно, защитата на Базел отново се пропука и оставеният непокрит Силва стреля доста опасно. Вратарят успя да докосне топката, но тя все пак влетя в мрежата му за 2:0.

В 23-ата минута, Агуеро тотално шокира стража на Базел, разписвайки се със силен шут от дъгата на наказателното поле за 3:0. Вацлик дори не помръдна при попадението на аржентинеца.

Второто полувреме започна по сходен начин за домакините. Елиунуси опита да изненада Едерсон с удар от близо, който бе доста опасен, но вратарят на Сити се намеси по най-добрия начин. Броени минути след атаката, Гюндоган отбеляза второто си попадение за вечерта, правейки резултата 4:0. Илкай чудесно врътна топката от границата на пеналта, изпращайки я в десния ъгъл на вратата на Базел, а Вацлик просто нямаше никакъв шанс да спаси.

Швейцарците се постегнаха в последните 20 минути, но така и не успяха да достигнат поне до почетно попадение. Най-деен и през втората част бе Оберлен. Най-добрата възможност за него бе, когато получи дълъг пас от свой съотборник и бе позициониран точно пред Едерсон, но ударът му с глава не изпрати топката в очертанията на вратата. 60 секунди след това, Елиунуси стреля доста разочароващо, въпреки че бе останал очи в очи с вратаря, но реши да стреля право в него, вместо в празните пространства.

Снимка 340070

Източник: GettyImages

В 74-ата минута, Вацлик все пак демонстрира класата си, въпреки резултата и получените вече четири гола. Той блесна с невероятно спасяване, предотвратявайки Гюндоган да оформи своя хеттрик и да наниже попадение №5 на "Санкт Якуб Парк". До края на двубоя, "гражданите" доста намалиха темпото, оставяйки все по-често Базел да ръководи случващото се на терена, но домакините така и не се възползваха от това.

Така Сити си тръгва от Швейцария със солиден аванс от четири гола още в първия сблъсък от 1/8-финалите в Шампионска лига.