Отборът на Шахтьор (Донецк) победи Рома с 2:1 в първи осминафинален двубой от Шампионската лига. Битката в мразовития Харков бе белязана от две контрастни полувремена. Първото от тях беше за гостите, които стигнаха до гол преднина чрез младата си турска звезда Ченгиз Юндер в 42-ата минута.

Шахтьор (Донецк) - Рома 2:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Шахтьор (Донецк) - Рома 2:1 (Развой на срещата по минути)

"Миньорите" останаха без поражение на свой терен в ШЛ

След паузата бразилската колония на Шахтьор вдигна сериозно оборотите и само за 27 минути стигна до пълния обрат след попадения на Факундо Ферейра и Фред. До известна степен "миньорите" трябва да съжаляват, че не разгромиха своя съперник. Силен мач на вратата за "джалоросите" обаче изигра стражът Алисон.

Така домакините продължиха безгрешната си серия от победи на свой терен през този сезон в ШЛ. До този момент на стадион "ОСК Металист" освен Рома бяха подчинени Манчестър Сити, Фейенорд и Наполи.

Снимка 341583

Източник: uefa.com

Реваншът между двата тима е на 13 март от 21:45 часа на стадион "Олимпико". До тогава Рома ще изиграе 3 мача (срещу Милан, Наполи и Торино), докато Шахтьор има битки със Зирка и Карпати Лвов.

Рома опита да респектира амбицираните домакини с ранна преса дълбоко в тяхната половина. Това притесни сериозно играчите на Шахтьор, които на няколко пъти принудиха своя вратар Андрий Пятов да чисти панически. Украинците опитаха да отговорят на предизвикателството със скоростна атака, която премина през техничните Исмайли и Факундо Ферейра. Нито един от двамата обаче не успя да застраши сериозно предварително падналия на земята страж Алисон.

Снимка 341578

Източник: GettyImages

Първото реално голово положение в мача бе регистрирано секунди по-късно. Бранителят на Рома - Александър Коларов центрира от ъглов удар. Топката премина през купа от играчи и бе отиграна малко случайно от Един Джеко. Пятов обаче бе на мястото си и спаси с изумителен рефлекс. За негово щастие опиталият се да сътвори голова добавка Феде Фацио, стреля в тялото на бранител на Шахтьор.

Рома организира атака като по учебник в 20-ата минута. Ченгиз Юндер се измъкна от двама съперникови играчи и с едно дълго подаване намери устремилия се в атака Диего Пероти. Аржентинецът веднага продължи за връхлитащия Един Джеко, който обаче не бе достатъчно акуратен и стреля право в обсега на добре позиционирания Пятов.

Снимка 341579

Източник: uefa.com

Малко преди двата тима да се оттеглят на почивка, Рома се добра до така жадувания гол на чужд терен. По подобие на последните седмици, и тази вечер в герой за "вълците" се превърна турската сензация Ченгиз Юндер. Талантът получи съвършен пас зад отбраната от Един Джеко и въпреки намесата на Пятов, прати топката зад голлинията, за да празнува и дебютното си попадение в най-комерсиалния футболен турнир.

Лошите новини за треньора на Шахтьор - Пауло Фонсека обаче не свършиха до тук. Един от основните му футболисти Серхи Кривцов се приземи много лошо на своя глезен и се наложи да бъде заменен принудително. На негово място се появи младият Иван Ордец.

Втората част започна по мечтан начин за домакините. След два опасни изстрела на Марлос, "миньорите" заслужено се добраха до изравняването. Централният бранител на Шахтьор - Ярослав Ракитский впечатли с отличен извеждащ пас от собствената си половина за Факундо Ферейра. Аржентинецът размина бранител на Рома и с лекота под плонжа на Алисон направи 1:1.

Снимка 341577

Източник: GettyImages

Инкасираният гол сякаш срина психиката на "вълците", които в следващите минути можеха да допуснат и пълен обрат. В 55-ата обаче стражът Алисон демонстрира защо напоследък се ползва с прякора "Меси на вратарите". Бразилският национал сътвори нещо рядко срещано, след като от няколко метра спаси с една ръка безкомпромисен изстрел на своя сънародник Марлос.

Упражнението се повтори и малко по-късно. Алисон продължи с чудесата, след като отрази изпипан до последния детайл удар на капитана Тайсън.

Отличен завършек на нападателния устрем на Шахтьор беше поставен в 72-ата минута. Пълният обрат в Харков беше факт, когато Алисон най-сетне бе поставен на колене. В ролята на негов палач влезе опорният халф Фред, който отбеляза неспасяемо от пряк свободен удар, пращайки коженото кълбо точно под горната греда на "вълците".

Снимка 341586

Източник: GettyImages

До края на срещата, Фортуна определено беше на страната на гостите от Рим. След поредицата от грандиозни пропуски, домакините от Шахтьор трябваше да преглътнат несполуката и в 93-ата минута, когато незнайно как от голлинията, падналият на земята бранител Бруно Перес изби с крак удар от един метър на Факундо Ферейра.

Реваншът между двата тима е на 13 мар от 21:45 часа на стадион "Олимпико". До тогава Рома ще изиграе 3 мача (срещу Милан, Наполи и Торино), докато Шахтьор има битки със Зирка и Карпати Лвов.

Севиля и Манчестър Юнайтед завършиха наравно 0:0

Фамозен Де Хеа остави интригата между Севиля и Юнайтед за реванша

Стражът на "червените дяволи" е първият, който не допусна гол на стадиона на андалусийците в евротурнирите