В продължение на повече от 20 години един футболист се превърна в истински символ на варненския Черно море. Нещо повече, той се асоциира с първия клуб в кариерата си, но и с морската ни столица въобще.

Георги Илиев остава все така скромен и сдържан в поведението и отношението си към всички и всичко в най-популярната игра на света.

Преди броени дни той изигра своя мач номер 300 с фланелката на "моряците". За да не остане срещата просто за статистиката, лидерът на варненския клуб отбеляза две от трите попадения за тима си в мача, с които съставът му стигна до победата с 3:2.

Роден капитан, попаднал сякаш по причудливо хрумване на съдбата точно в сърцето на Морето. Способността на полузащитника безусловно да се нагърбва с цялата отговорност, да понася вината при загубите, но и да блести с всичка сила тогава, когато отборът му печели, стана пословична за него през годините.

Снимка 259595

Източник: LAP.bg

Носещ късмет на всеки тим, в чийто редици преминава, съществена част от историческия шампионски състав на Локомотив (Пловдив), стигал до титлата и с ЦСКА, станал водещ реализатор на отбора си в далечен Китай, спечелил куп награди в богата си спортна кариера, но в крайна сметка винаги завръщащ се там, където е сърцето - в родната Варна.

Ето какво сподели Георги Илиев, специално за потребителите на ТОПСПОРТ:

Г-н Илиев, истинско удоволствие е да разговарям с футболист от Вашия ранг, реноме и класа. Който на 37 години сякаш вече е преминал през всичко възможно във футбола.
- Благодаря Ви за отношението. Човек винаги се учи, нали знаете. Без значение от възрастта.

Преминал сте през всички възрастови групи, през всички нива в отбора на Вашето сърце. Считано към настоящия момент сте необходимият лидер, винаги готов да поеме отговорността както в приятните, така и в трудните моменти. Феновете асоциират Вас с клуба, а и самият клуб - с името Ви. Какво е за Вас да достигнете до този етап в кариерата си? Предполагам, че усещането е невероятно.
- Точно така. Във всеки свой мач тук аз се чувствам чудесно. За мен е привилегия да усещам това отношение от страна на феновете. Това ме мотивира да работя все по-усърдно и да се старая повече и повече.

Снимка 389366

Източник: Официален сайт на Черно море

Интересна подробност - дебютирате в професионалния футбол в отбор, различен от Черно море.
- Да, в интерес на истината това е вярно. Със Светкавица (Търговище) за първи път играх в "Б" група.

Първият Ви мач в елита на страната обаче е в статистиката на Черно море.
- Да, за съжаление тогава загубихме.

От Ботев (Пловдив).
- Като гости. С 0:1. Много неприятно беше това.

Но пък самият Вие се реванширате подобаващо, след като още на следващата седмица, при първата Ви поява в елита пред феновете на "Тича", бележите гол.
- Да, разписах се в мач с Литекс. Победихме тогава с 3:2. Вихрена седмица беше, безспорно. Преди това усещането от поражението беше негативно, но след това всичко си дойде на мястото.

Отново емоции, свързани с Пловдив, последваха в професионалната Ви кариера. Трансфер, който впоследствие се оказа част от една велика страница в историята на местния Локомотив.
- Да. Преминах в Локомотив (Пловдив). Заедно с останалите, спечелихме историческата първа титла в историята на клуба. Беше невероятно. Разполагахме с прекрасен състав.

Снимка 389379

Източник: Plovdivderby.com

Имаше редица спекулации по онова време, свързани с този подвиг. Някои личности се опитаха да го обезценят, казвайки че сте били подпомогнати в усилията си да стигнете до златните медали.
- Това винаги и неминуемо го има - подмятанията, спекулациите, неприятните коментари. И при титли на Левски и ЦСКА се е случвало. Но искам да подчертая, споменавайки тези два гранда, че тогава станахме шампиони, побеждавайки точно тях с по 2-3 на нула. Едва ли това е било случайно или пък те са били съгласни да губят по този начин. Така че коментарите съм ги виждал, но аз със сигурност знам за какво става дума. Просто имахме прекрасен отбор.

Снимка 389380

Източник: Официален сайт на Локомотив (Пловдив)

Последвалите трансфери в редица водещи тимове на футболисти от онзи ви състав доказват това.
- Разбира се. Нека всеки е отдаден на своята истина. Ние знаем, че сме си постигнали всичко с много труд и усилия.

Със сигурност сте разполагали с финансовия комфорт, тъй като считано към онзи момент имахте солиден собственик.
- Точно така. Никога не можем да го отречем. В онези години нищо не ни е липсвало. От нас се искаше само да печелим.

Снимка 389374

Източник: Официален сайт на Локомотив (Пловдив)

В този ред на мисли, говорейки за бивши собственици на клубове, в които сте играл, каква беше причината за напускането на Черно море от Ваша страна и преминаването в Локомотив?
- Знаете какво се случи тогава. Наясно сте с гибелта на Илия Павлов, така че всеки от нас трябваше да потърси различен вариант за реализация.

Снимка 389375

Източник: Plovdivderby.com

Освен титлата, в Пловдив бележите и първия си "европейски" гол - в клубните турнири.
- Срещу Болтън. За 1:2. Жалко, че загубихме мача тогава. Но все пак беше постижение случилото се.

Буквално няколко месеца след този гол сте трансфериран в ЦСКА. Какви са спомените Ви от този период? Отново носите късмет на пореден отбор, в който преминавате, като печелите няколко отличия на "Армията" - титла, Купа, Суперкупа.
- Добри са ми спомените от онзи период. Разбира се, съвсем нормално има и неприятни, но това е част от нещата.

Снимка 389368

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Дори пренебрегвайки факта, че съм журналист, от чисто любопитство няма как да не Ви попитам какво имате предвид. Естествено, запазвате си възможността да не ми отговаряте, още повече предвид факта, че става въпрос за отдавна отминали събития.
- Имахме някои разминавания. Исках да играя по-често. Първоначално това бе договорката, беше ми обещано, но след това не се случи. Но нека наистина не отваряме стари теми. Тази я оставям в миналото. Където й е мястото.

Снимка 389369

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Следва нов период в Черно море. Гол срещу Щутгарт и по-скоро неочаквани футболни емоции, с положителен знак за феновете ви.
- Да. Това наистина беше незабравим период. Отбелязах гол в Германия, взех капитанската лента в отбора ни. Бяхме на крачка от дори още по-сериозно постижение.

Мачовете с ПСВ, Щутгарт и въобще тези зад граница, включително със Сампдория за Интертото, никога няма да бъдат забравени. Искам да подчертая, че се надявам това да не са последните такива поводи за радост за привържениците ни. Сигурен съм, че няма да са. Те отново ще имат възможността да изживеят подобни моменти с тима.

Снимка 232510

Източник: LAP.bg

Хвърлете малко повече яснота върху един Ваш ход, който, признавам си, ме изненада доста. Престоят Ви в Китай.
- Много хора подхождат негативно, когато стане дума за дестинация, за сделка, трансфер, която не разбират. Тогава това беше страхотна възможност, още повече при положение, че съвсем не бях единственият представител на България в клуба. Беше полезен опит, от който мога само да се поуча.

И там, в далечен Китай, пак изиграхте ролята, за която сякаш сте роден - на лидер. Станахте голмайстор, а отборът спечели промоция за елита.
- Да. Имал съм този късмет. Но един футболист не прави отбор. Бяхме добър състав и заради това пробихме.

Снимка 389362

Източник: Агенция "Фокус"

Защо се върнахте?
- Договорът ми изтече. Бях вече на определена възраст и от клуба избраха различна перспектива. По-млади футболисти. Нормално. Върнах се в Черно море. Това беше естествено нещо за мен. Камъкът си тежи на мястото, нали знаете.

В кариерата си на два пъти сте получавал повиквателна за националния отбор. Първата такава е лично от Христо Стоичков.
- Това беше нещо уникално за мен. В този сравнително труден, на първо време, етап възможността беше чудесна. Винаги ще съм благодарен на Христо Стоичков за повиквателната. Само и единствено хубави неща и комплименти мога да изкажа по негов адрес. Бил съм под ръководството на такива футболни величия в националния отбор, от които съм попил и научил много - Христо Стоичков и Любослав Пенев. Мотивиращо, полезно и вдъхновяващо ми подействаха тези моменти, под наставленията на точно тези треньори.

Снимка 389363

Източник: "Дарик"

Пребогата кариера. Изпъстрена с редица успехи и отличия. Сякаш насочваща се към своя естествен финал, ще ми простите, ако Ви обиждам с това си становище. Но всяко начало има и своя очакван край.
- Не се обиждам. Напротив - задават ми този въпрос все по-често. Дали и кога ще спра с футбола. Не мога да бъда категоричен. Нека видим какво ще се случи. Никой не желае да слага точката. Но навлизайки в 38-ата си годишнина, по-скоро е нормално да се замисля за това.

Изиграхте своя мач номер 300 за клуба. И то какъв - отбелязвайки две от трите попадения за тима си. Става така, че сякаш сте от малкото ни футболисти, които стават все по-добри с всяка изминала година. Въпреки че всички очакват да чуят кога приключвате. А всъщност ги изненадвате с нови и нови постижения. Пожелавам Ви те да продължат по-дълго от очакваното. Напук на прогнозите и статистиката.
- Благодаря Ви. Ще се постарая. Ще продължавам да се зареждам и мотивирам от всичко, което ме заобикаля. Ще се уча до последния възможен момент. И няма да спирам да надграждам и да работя, докато физическото ми състояние го позволява. Всеки следващ ден.

Снимка 389364

Източник: Sportal.bg