Как да „прецакаш" най-културно противника? Отговорът на този въпрос, който мъчи извечно политиците по цял свят, най-неочаквано бе намерен по време на предизборната кампания в Македония. И то не къде да е, а - забележете - в малката македонска община Новаци, Битолско.

Само два дни преди извънредните избори за „Собрание на републиката" представители на Либералдемократическата партия са раздавали на последния си предизборен митинг там не какво да е, не някакви си допотопни агитационни материали, а... презервативи (?!). На едната страна на презерватива пишело СДСМ, а на другата страна - ВМРО-ДПМНЕ. Имената и на двете основни партии в Македония били задраскани и презервативът носел недвусмисленото и същевременно силно подканващо избирателя към активно действие послание: „Защити се!".

Но навярно, защото презервативите били раздавани и на деца, които ги мислели за дъвки, жителите на Новаци били силно възмутени от нетрадиционната предизборна агитация и агитаторите го отнесли.

Това обаче по никакъв начин не обезценява техния „светъл" пример, който не след дълго ще се разпространи не само край Вардара, но и на Балканите, а от там в Европа и, разбира се, „во целиот свет".

И понеже никое от нарушенията станали по време на изборите не може да се съизмери със случилото се, вотът на 5 юни 2011 г. така и щеше да премине скучно, ако не го бе прегазил „българският влак".

А под "български влак" оттатък Осогово и Руен се подразбира изборна манипулация, при която избирателят гласува с бюлетина, която внася отвън, а не с тази, която е получил от избирателната комисия. След това отвътре се изнася нова бюлетина и се дава на следващия от "композицията".

В деня на изборите "български влак" бе „пресечен" само във Велес. Но съмненията на медиите, че нашенски тип „изборни композиции" са били в действие на цялата територия на Македония останаха неопровергани.

В Кавадарци пък бе регистрирано заснемане на бюлетина с мобилен телефон. За този инцидент съобщи неправителствената организация "Мост". Подобна нередност "Мост" регистрира и в Щип, където също бе хванат гласоподавател, който снима бюлетината, след като е поставил знак върху една от кандидатските листи. Такива сигнали са постъпили в гражданските организации, които наблюдават изборите и от други избирателни секции.

Заснемането на бюлетината за гласуване с мобилен телефон бе едно от най-често срещаните нарушения на изборите на 5 юни. Това се смята за един от най-сигурните начини, чрез които се осъществява натиск върху избирателите, да докажат дали наистина са гласували за партията, за която им е платено.

Доказателство за това, че "българският влак" наистина е газел Повардарието безмилостно на 5 юни дойде и броени часове след края на изборния ден, когато бе арестуван лидерът на партия „Обединени за Македония" Любе Бошковски. По непотвърдена информация, Бошковски е бил арестуван от специалните полицейски части „Алфа" за „нелегална работа по време на предизборната кампания". При ареста органите на реда са открили стотици хиляди евро в автомобила му.

Но "българският влак" далеч не бе единственият, с който страната ни бе замесена във вота в Македония. И в тази предизборна кампания край Вардара се обиждаха на „бугарин", като упреците бяха отправяни най-вече към известния с пробългарските си настроения почетен председател на ВМРО - Народна партия Любчо Георгиевски.

Не е обаче само обидното отношение на македонския „елит" към страната ни онова, което трови българо-македонските отношения. Както преди ден заяви и президентът Георги Първанов на съвместната пресконференция със словенския му колега Данило Тюрк, България подкрепя всяко компромисно име при решаването на спора между Македония и Гърция, но географско име може да създаде гражданско напрежение.

И „страховете" за това на Първанов съвсем не са за пренебрегване - имена от типа Северна или Горна Македония, трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия. Затова за нас съвсем не е без значение какво ще бъде следващото правителство в Скопие и каква ще бъде неговата политика спрямо София.

Съгласно първите официални резултати общо пет партии и коалиции влизат в следващия парламент на Македония - ВМРО-ДПМНЕ печели 53 депутатски места, СДСМ - 42, ДСИ - 15, ДПА - 8, НДП - 2. Това означава, че ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, но ключът от следващото македонско правителство е в Али Ахмети - лидерът на албанската ДСИ. Което предвещава не край, а продължаване на политическата нестабилност. Още повече, че печелейки 42 депутатски места, опозиционният СДСМ успя да увеличи влиянието си в парламента и запази шансове да формира правителство в бъдеще.

Затова може би ще излезне права Радмила Шекеринска, неуспелият кандидат за премиер на СДСМ, че победата на ВМРО-ДПМНЕ е „пирова". А нови сътресения и несигурност в съседна Македония, въпреки претенциите й към „Пиринскиот дел", едва ли е най-доброто за разкъсваната също като нея от конфликти и раздори България.