Кошмарът на ГЕРБ, това от което и насън, и наяве се стряскаха управляващите, се сбъдва - България е разтърсена от протести. 13 март се записа като фатален за кабинета ден и постави началото на обратното броене за властта.

До изблика на гнева на хиляди протестиращи в столицата и в най-големите градове в страната се стигна след поскъпването на водата и тока, повишаването на цените на редица стоки и на горивата.

Вината за този ценови шок бе безпогрешно разчетена от излезналите под знамената на ВМРО или на „четири колела" да протестират граждани. Виновна е неумелата политика на правителството, която не успява и не иска да се пребори с монополистите, картелните споразумения и спекулата.

Затова и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ясно и категорично заяви пред няколкохилядния митинг пред Министерски съвет, че пълното бездействие на днешните управляващи няма да продължава повече.

Какво искаха протестиращите на първо време? Никакво увеличение на цените на тока и преразглеждане на решението за цената на водата в София и останалите населени места в страната. Затова протестираха и пред ДКЕВР.

В политически план те поискаха оставка на този кабинет, а с втория мандат на ГЕРБ - съставяне на експертно правителство с ясна програма - затова и се събраха пред сградата на Министерския съвет.

Впрочем, негативните последици от настоящото управление изпитват почти половината от българите. В деня на протеста от агенция „Медиана" изнесоха данни от свое изследване, според които 44 процента от участвалите в него заявяват, че са свили разходите си през последните шест месеца.
Едва 8 на сто са онези, които са отговорили, че не са променили стандарта си на живот в последната година.

Чудно ли е тогава, че хората вече не гледат в миналото и не искат да наказват бившите управляващи, избирайки нови, а политиката все повече се възприема чрез настоящето и продължаващата икономическа криза?!...

Затова и участниците в митинга организиран от ВМРО приеха ясни искания, които през идната седмица ще бъдат внесени в Министерски съвет, по отношение на няколко приоритетни теми: българският бизнес, българското здравеопазване, демографското развитие на България и т.н.

Изглежда от „Пиротска" 5 най-вярно и най-бързо напипаха пулса на обществото и затова заслужено, както сочи и цитираното изследване на „Медиана", бележат повишаване на електоралната им подкрепа.

В това, всъщност, няма нищо учудващо. Силите на Тройната коалиция нямат право да говорят от името на народа. Нямат право да говорят и присъдружните на властта „Атака", нито някакви неясни екзотични субекти като Яне Янев или задкулисни играчи. Няма право и президентът Георги Първанов.

ВМРО от години протестира срещу издевателството над потребителите и е доказало, че е искрено в намеренията си.

Същевременно с несекващите скандали политическият елит се самоубива. Пример за това е постоянната престрелка между сградите от двете страни на ларгото в столицата - президентство и правителство. Нужна е алтернатива на досегашните управници и тя може да бъде само гражданско патриотично движение.

Но дали неформалите, които ораганизираха протестите на колела в София и страната, ще се превърнат в такова още е много рано да се каже. Истеричното отричане на всякаква обвързаност с някоя партия, каквото видяхме в медийните изяви на някои от тях, все още не е проява на политическа зрялост. Още по-малко на лидерски качества!

Нужен им е още много водачески талант и нюх към капаните на конюнктурата, за да могат да организират избликналото на 13 март обществено недоволство и да го насочат в правилната посока.

Ако сегашните „изгряващи" неформални водачи не успеят да го направят, ще се появят други на тяхно място, но за налагането им ще се изисква време. И именно това е, което все още работи за оплелия се в собствените си корупционни схеми и далавери кабинет, доказал неспособността си да води страната в тежките времена на криза.

Изглежда обаче премиерът Бойко Борисов разчита и на още нещо - на липсата на каквато и да е политическа ориентираност сред управляваните, защото в деня преди протеста за сетен път се опита да ни внуши, че „в момента България е един сравнително, относително стабилен остров на фона на всичко останало, което се случва в света".

Уви, за негово премиерско, а и за наше, много голямо съжаление, България не е, а и никога не е била, „стабилен остров". Затова, както скандираха и протестиращите на „Дондуков" 1 - Борисов, стегни се! За работа, хвани се!