Спомня ли си някой колко пъти премиерът Бойко Борисов обещаваше да вдигне пенсиите и минималната заплата? Едва ли! Защото дори и тези, които съвсем старателно записват „анонсите" му към електората, са им изгубили бройката.

Засега, според последното „обещание" на първият ни министър, щели да бъдат увеличени само вдовишките пенсии. При това забележете - с "рекордните" 5 процента! Колкото до минималната пенсия, премиерът Борисов отново заяви, че се „надява" тя да бъде увеличена до края на мандата му - сиреч 2013 г.

От септември можело да се вдигне и минималната работна заплата. Стига да се договорят в онази говорилня наречена Тристранен съвет. Което още от сега е ясно, че няма как да стане, защото най-малкото Дянков ще се погрижи това да не се случи. Неслучайно на министерския му щандарт пише: „Фискалната стабилност над всичко!"

Друг е въпросът, че в напъните си да покажат колко се „грижат" за най-бедните и Борисов, и Дянков пропускат един много показателен факт - в България хората се борят по-скоро за запазване на статуквото (пример „Марица-Изток"!), а не за увеличаване на минималния им доход. Но то си е в реда на нещата да се правят на ударени!

Тъй като, както каза един виден български предприемач, вече се намираме не в криза, а в дълбока депресия, в която можем да стоим и 7 години. За сравнение - Япония стоя на дъното 18-19 години!

За какво тогава премиерът и вицето му всуе да се морят?! Много по-лесно им е да си харесат някое плашило и да го размахват всеки път, когато някой в България вземе, че изреве, че вече не се трае. И, естествено, го направиха.

Резултатът е, че и най-неизкушеният от политиката български пенсионер вече знае защо няколкото лева повече, които периодично му обещава сегашният премиер, така и не влизат в скъсания му джоб - за да не станем като Гърция!

Както се казва, стар, но определено ефектен номер!

Само че, във „фалиралата", по думите на премиера Борисов, Гърция получават пенсии от по 600-700 евро, докато в „благоденстващата", пак според премиера, България нашите родители вземат по 50 - 100 евро, които не им стигат за нищо.

В същото време, докато пенсионерите у нас си плащат изцяло цената на лекарствата, то техните връстници на юг от Родопите покриват само 25% (?!).

И още. Докато в България се води „вечният" дебат да се увеличава или да не се увеличава минималната заплата и евентуално с колко, гърците се борят да си запазят великденските и коледни премии, а също така и 13-тата, и 14-та си заплата.

С каква Гърция тогава ни плашат нашите управници?

Вярно е, че е очаквано намаляване на доходите и се готви ножица до 40 на сто за заплатите на гръцките държавни служители, заради въвеждането на единна щатна таблица. Истина е и, че пенсиите също ще бъдат орязани и че ножицата за тях ще е до 25 на сто.

Данъчно унищожение предстои и за предприятия и имоти, правителството готви нов шок за бизнеса и упражняващите свободни професии, тъй като е предложило увеличение на данъчните ставки за доходите.

Но заради всички тези болезнени за гърците мерки за икономии, включени в одобрената от правителството на социалиста Георгиос Папандреу средносрочна програма за оздравяване на икономиката Гърция се залива от вълна от протести.

Активисти на гражданското движение "Недоволните" от седмици са блокирали улиците около парламента. Те призовават също и за бойкот на потребителите. "Няма да работим, но и няма да консумираме", приканват още те.

Дебатите по програмата се очаква да започнат в парламента в обстановка на стачки, свикани от синдикатите. Гръцките издания определят като "гореща" предстоящата седмица, като подчертават, че освен планираната обща стачка, нови протести ще има още до края на месеца, а също и в началото на юли.

Следващите дни ще са тест за издръжливостта на премиера и неговия кабинет. Папандреу губи напълно контрола, тъй като неговото правителство се срива в отчаяните си усилия да се задържи на власт. А гърците са решени да се борят докрай за това, което са успели да извоюват като социални права. И ще успеят!

Защото за разлика от нас - българите - те знаят как да отстояват правата си. И са го доказали!

Нещо повече, гърците знаят, че битката им не е обречена. Въпреки „прогнозите" за фалит на държавата им до средата на юли и 12-дневният краен срок, който министрите на финансите на страните от еврозоната дадоха на гръцкия парламент да подкрепи новия план за съкращаване на бюджетните разходи.

Защото истинският проблем, както коментира и австрийският вестник „Ди Пресе", е правдоподобността на европейската политика. Еврото е в криза, както и целият ЕС. Това е факт. Но тази криза има преди всичко политическа, а не икономическа причина.

До края на миналата година, отбелязва изданието, Атина е акумулирала дълг от 328 милиарда евро. Това изглежда много, но в сравнение с националния дълг на Германия от 2,1 трилиона евро и на Франция и Италия от 1,8 и 1,6 трилиона евро, тази сума изглежда незначителна. Гърция би трябвало бързо да може да се възстанови. Дори банкрут или реструктуриране на дълга не биха били катастрофа. В миналото много по-големи страни са банкрутирали, като Аржентина и Русия.

Колкото до това защо премиерът, а и камарилата му, ни плаши с Гърция, отговорът е ясен. Борисов и министрите му, които лично отдавна „излязоха от кризата", но продължават да ни доят, добре знаят не само, че „мат,рялът" е лош, но и, че търпи безкрайно. Неслучайно общо 652 години сме били под робство!

Но превръщайки Гърция в плашило, те допълнително се застраховат да не би и в България на някой му хрумне да протестира. Не че има такава опасност, но Борисов и околните му просто са длъжни да ни държат в постоянно напрежение с „дилемата": Кое е по-добре - „гръцката криза" или „българската стабилност"?

Така им е много по-лесно да ни зомбират. А що се отнася до това, докога ще го правят, отговорът зависи от всеки един от нас...