Завидна е бодростта и енергията на президента на Чешката Република Милош Земан. Особено на фона на почетната му възраст и здравословното му състояние – трудно се движи и ползва бастун.

За 5 дни направи успешна дипломатическа совалка в две държави, намиращи се на фронтовата линия на „сблъсъка на цивилизациите”: Република Армения и Република Македония. Поощри своите домакини – президентите Серж Саркисян и Георги Иванов да продължат с реформите и стимулира стремежа им към евроинтеграция: по-прикрит в Ереван и напълно открит в Скопие.

Милош Земан остави и на двете места най-приятни впечатления със своята откритост към проблемите, вълнуващи местните политици и общественост. Изрази съпричастност към жертвите на Геноцида над Арменците в Османската Империя на самия паметник на хълма Цицернакаберд.

В речта си на официалния обед пред домакина Серж Саркисян и другите местни официални лица направи пряко сравнение между Геноцида над Арменците и Холокоста над Евреите, като направи пряко сравнение между виновниците за двете трагедии. Намекът беше повече от ясен: сравни турците с германските фашисти. Не забрави да допълни, че ако Източна Европа не беше освободена от Червената Армия и неговият народ – чехите, щяха да бъдат подложени на Геноцид.

Приравни вината на тези, които отричат Геноцида, с тази на отричащите Холокоста. Това също беше ясен намек, че турските ръководители трябва да носят наказателна отговорност, наравно с тези, отричащи унищожаването на евреите през Втората световна война.

Даде ясно да се разбере, че смята арменците за част от европейската общност и двете арменски държави за част от европейското културно пространство. Подчерта общите исторически ценности.

Последното беше подчертано и в Охрид. Там похвали президента Георги Иванов за справянето с мигрантската криза, подчертавайки, че Република Македония е решила проблемите с наплива на мигранти от Близкия и Средния Изток много по-добре от редица държави – членки на ЕС. Така окуражи домакините по пътя им към евроинтеграцията, подчертавайки, че Прага, както и преди, е готова да съдейства на Скопие за членство в НАТО и ЕС. Тези думи особено поласкаха домакините.

Милош Земан председателстваше и двата бизнес-форума. Той се обърна с едни и същи думи към присъстващите в Ереван и в Охрид: „Радвам се на възможността да присъствам и дам нов импулс на ускоряването икономическото сътрудничество с Чешката Република… Сигурен съм, че чешките инвеститори ще намерят тук достойни партньори”. Подчерта, че докато с Армения политическите отношения са идеални, но в икономическите има какво още да се желае, с Македония всичко върви добре и в двете направления. Чехия, като най-развитата европейска държава (вече няколко столетия), може да изиграе ролята на локомотив за икономиките на две от най-бедните страни от бившия СССР и социалистическия лагер. Посочи конкретните сфери на сътрудничество между тях.

Не е случайно, че именно той идва да преговаря с колегите си в момент, когато те са разколебани между Москва и Брюксел. И Серж Саркисян, и Георги Иванов са хора, родени и израсли по време на социализма, колкото и различно да изглеждаше той в СССР и СФРЮ, и конкретно в Армения и Македония. И проруската им ориентация е нещо нормално.

И Земан, и Саркисян, и Иванов бяха на трибуната на Мавзолея на Ленин в Москва на 09.05.2015 г., поканени лично от Путин. Нормално е да изпитват топли чувства към Русия. Специално Милош Земан заяви преди повече от година, че „ако не беше Червената Армия, аз сега щях да говоря на немски език”. Оттогава постоянно е обект на натиск, от страна на „меката сила” на Брюксел и Вашингтон – все му искат оставката.

Чешкият президент е смъртно уморен от политиката и изобщо от живота: това се четеше по лицето му. Обаче е амбициран да остави след себе си добри спомени сред чехите и приятелските им народи. Както и да покаже характер пред тези, които не обича и не уважава (включително и отиващия си Росен Плевнелиев, на когото забрани да престъпва прага на двореца Храдчани). Той сам си призна в Ереван, че е невъзпитан политик и че каквото е казал в Ереван по въпроса за Геноцида, го е казал и в Баку. Тоест, поставил е на място Илхам Алиев и компания.

Независимата и самостоятелна позиция на Милош Земан рязко контрастира с НАТО-вския плам и страст на неговия външен министър Любомир Заоралек, на чешкия генерал Петер Павел, на служба в структурите на НАТО и други персонажи на политическата сцена в Прага. Те се надпреварват да обвиняват Русия във всички възможни и невъзможни грехове, подчертавайки голямата глупост, че чехите и руснаците нямат нищо общо. Забравят, че именно чехите са инициатори на панслависткото движение и на обединението с Руската Империя през 19 век.

Може даже да се предположи, че ако не бяха печалните събития, свързани с потушаването на „Пражката Пролет”, чехите щяха да обичат Русия не по-малко от нас – българите: към 70%.

Милош Земан ще остане в историята на Чехия и като цяло на Източна Европа, като един от малкото държавни ръководители от 1989г. насам, които не зачеркват всичко, постигнато през времето на социализма. Затова неговите противници се опитват да го свалят. Засега не се дава!

Трудно е да се каже дали в централата на ЕС разбират, че той е най-добрият агитатор на идеята за обединена Европа сред страните и народите, членували в СИВ и Варшавския договор до 1989г.?