Най-после дойдоха добри новини от ЧЕЗ. Служители на компанията спасили смок - мишкар. Закачката е напълно добронамерена, но хора, запознати с проблемите на ЧЕЗ, твърдят, че това е първата добра новина за компанията от доста време насам.

И наистина - може да се смята за почти доказано, че Бойко Борисов се опита да насочи преднамерено зимните протести изключително срещу ЧЕЗ. Това беше заявено в прав текст и от един от ръководителите на зимните протести. Много анализатори, а и протестиращи смятат, че „титанът от Бояна" се опита да съчетае полезното с приятното - хем протестиращите да си имат враг, различен от ГЕРБ, хем ако може чешкото държавно дружество да си продаде бизнеса в България евтинко. Естествено - на правилните хора, които Бойко е решил.

Чешкото държавно дружество обаче не се оттегли от България, макар че в последните мигове на управлението си Бойко Борисов хвърли срещу него кажи-речи цялата държавна машина.

Междувременно обаче прословутите 7 - 9 лева, които ЕРП-тата взимаха от всеки 100 събрани лева от населението, станаха ... 3 лева. Тенденцията да се стяга примката около врата на ЕРП-тата продължава и при новата власт. Единственото „утешение" на ЕРП-тата, в частност на хората от ЧЕЗ, е може би това, че метнаха примка и на ... АЕЦ „Козлодуй".

Ако се прочете внимателно докладът на ДКЕВР ще констатираме, че между откритите „резерви" за намаляване на цената на електроенергията, фигурира и сериозно намаляване на плановите ремонти в АЕЦ „Козлодуй"!?

Нямам нищо против да ми намалят цената на тока с 5 процента. На всеки 30 лева сметка през лятото, намалението ще ми спестява цели лев и половина .... Но дали пък това трябва да става за сметка на ядрената безопасност? Възможно ли е безопасността на АЕЦ да се повиши с ... намаляване на плановите ремонти?

Ако пък някой докаже, че досега са се вършели излишни ремонти и са се харчели излишни пари - защо прокуратурата не е сезирана? Аз лично се съмнявам обаче в излишността на профилактиката в АЕЦ „Козлодуй" и се питам, струва ли си пет процентовото намаление, поемането на подобен риск?

Междувременно, миньорите в „Марица изток" обясниха простичко, че ако не се вдигне цената на въглищата, те ще стачкуват. Властта откликна на недоволството им и пое ангажимента да изпълни искането им. Това добре - няма да има стачка и спиране на топлоцентралите в „Марица изток" в навечерието на зимния сезон, но как ще се отрази това на цената на тока?

Всъщност, намаляване на инвестициите и на разходите за планови ремонти има във всички дружества от системата на енергетиката. Случаят с АЕЦ „Козлодуй" е най-шокиращ, но и ТЕЦ-овете са си „минали по реда". Дали обаче орязването на ремонтите ще покрие вдигането на цената на въглищата?

Така или иначе, можем да се отнесем с пълно разбиране към хората, които къде с ирония, къде напълно сериозно твърдят, че спасяването на смока - мишкар е първото хубаво нещо, което се е случило на ЧЕЗ от Нова година насам.

Кризата в енергетиката набира скорост не по-зле от политическата криза. Коя ще се разреши по-бързо и по-безболезнено е спорно. Аз лично мисля, че с политическата ще се оправим по-лесно.