„Това е истински цирк", с тези думи - кратко и ясно - определи ставащото при откриването на научната конференция „Културното отваряне на България към света", посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, известният български журналист Тома Томов.

По-точно определение на гротесткния опит на 30-ина души - главно студенти и преподаватели - да провалят провеждането на конференцията с нахлуването си с плакати и възгласи при стартирането й в новата конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски" не може и да бъде дадено.

Онова обаче, което непременно трябва да бъде уточнено, е, че случилото се на 19 октомври 2012 г. в университета е поредното представление от този цирк, стартиран преди повече от една година.

Тогава управляващите, чувствайки надигащата се носталгия към „времето на Тодор Живков", проведоха първото представление - „честването" в Правец на 100-годишнината от неговото рождение.

„Тържествата" в родния град на бившия „Първи" не само бяха превърнати в жалка гротеска, но и бе разигран сценария, който бе използван при всяко следващо възпоменание за някой от Живкови.

В навечерието на „мероприятието" чрез силата на медиите се създаваше донякъде позитивно очакване за онова, което предстои да се случи. В „подгряването на публиката" в началото активно се включи и лично Бойко Борисов, но след критиките на „американските му приятели" се оттегли.

Впрочем, за тази явно несанкционирана от Вашингтон премиерска активност припомни и една от участничките в „протеста" - Илиана Славова, която носеше огромна снимка на Тодор Живков, а до него охранителят му Бойко Борисов. На снимката имаше и цитат от изказването на премиера: „И след 20 години още се говори за него, означава, че много е направено".

Явен гаф! Но какво може да се направи, явно толкова си могат направляващите „гражданският гняв" в конферентната зала Иво Инджев и Христо Христов. Едно е да си автор на книги, друго е да правиш бури в чаша с вода! Липсата на качествени кадри и тук подхлъзна герберите...

Но да се върнем на сценария. Независимо от това как е минало поредното честване на годишнината на някой член от фамилията Живкови - с протести или без - в действие бяха включвани пак медиите. Омаскаряването чрез тях на „чествания" е толкова всеобхватно, че по-добре събитието, посветено на него да не се бе състояло, защото името му можеше да се съхрани по-чисто.

Впрочем, организаторите на злополучната конференция за Людмила Живкова - Историческият факултет на СУ и Фондация „Св. Св. Кирил и Методий" - така и не разбраха тази игра. А имаха пресният пример с медийната атака, която последва след откриването две седмици по-рано на изложба по случай юбилея, която носеше абсолютно същото наименование.

Авторката на идеята за тези чествания - Евгения Живкова, имаше напълно изненадан вид от „акцията", която се проведе в Алма матер. Навярно за неподготвеността й за инвазията на протестиращите е спомогнало и онова интервю, което Николай Бареков взе от нея и брат й - Тодор Славков, в навечерието на научния форум, с което директно хвърли прах в очите й.

Но, както вече стана дума, този „откровен разговор" между тримата в предаването „Винаги в неделя" по ТВ 7 бе поредното представление от разигравания от управляващите цирк „Анти-Живкови"!

Нима внучката/дъщерята на „Тато" и за миг е могла да си помисли, че телевизията, която е най-вярна на гавазина му, ще застане наистина, както обяви Бареков от екрана, зад реабилитацията му?!...

Та това би означавало директно да тръгне срещу мита, който усърдно гради повече от три години Борисов за себе си, а именно, че той е днешният продължител на делото на бившия всевластен управник на България. Изглежда, все пак премиерът е бил по-добрият ученик на „Първия".

По всичко личи, че пожарникарят много по-точно от дизайнерката е преценил потенциала на нарастващата носталгия сред една немалка част от обществото по миналото отпреди 10 ноември. Нещо повече, разбрал е, че тази носталгия в голяма степен се свързва с Тодор Живков.

И всичко това му е подсказало правилния ход - за пореден път да изманипулира обществените настроения по начин, който ще му позволи да ги обърне в своя полза. За тази цел бе и планиран и се разиграва циркът, който трябва да върне образът на Живков в „поносими граници".

Евгения Живкова също имаше шанса да „яхне" надигащата се вълна на носталгия по времето, когато управляваше „човекът от народа". Още повече, че след споменатото вече злополучно „честване" в Правец 100-годишнината на Живков бе отбелязана по един подобаващ начин.

На 8 ноември 2011 г. партия „Нова зора" проведе в НДК конференцията „Жив пред българската история", в която взе участие и самата тя. Откри се перспектива такива чествания да се проведат и в други големи градове на страната и те да се превърнат в национално движение.

Но това така и не стана. Причината бе, че внучката на Живков реши да върви по „елитарния" път за изчистване на името на своите дядо и майка. И сгреши! Доказа го и опороченият форум в СУ.

Впрочем, след фиаското на 19 октомври спокойно може да се прогнозира, че шатото на цирка, разиграван от властта за повторна дискредитация на Живков и наследниците му, повече няма да бъде разпъвано. Активното мероприятие на Бойко Борисов изпълни своята цел и ще отиде в архива!

Що се отнася до Евгения Живкова, нея като една от големите български дизайнерки я очаква следващото ревю. А на него от първия ред ще й се усмихва новият „човек от народа" - Бойко Борисов.

Така е, не е достатъчно да си внучка на Тато...