В Западна Украйна вече е налице разделение на общественото мнение по въпроса за последствията от еднозначните резултати от двата референдума в Донецка и Луганска Области, които почти единодушно решиха да отхвърлят властта на Киев, да се обединят и да се присъединят към Руската Федерация. По темата се изказват, както умерените, така и радикалите.

Умерените реалисти сравняват Донбас с „опашка на гущер", която трябва да бъде пожертвана, за да се спаси останалата част на тялото. Те не желаят да се дават повече жертви за принудителното задържане на региона, населен с етнически руснаци в Украйна. Позицията е, че „не ни трябват бандити и алкохолици, които трябва насила да учим на украински език и да европеизираме".

Радикалите - симпатизанти на „Свобода" и на „Десния сектор", обаче сравняват Русия с „вампир", чиито апетит се увеличава с всяка доброволно предоставена му капка кръв". Тяхната численост се увеличава, за сметка на разочаровани симпатизанти на „УДАР" на Виталий Кличко и на „Баткивщина" на Юлия Тимошенко. Украинците с крайни националистически възгледи вече не могат да наблюдават спокойно безсилието на управляващите в Киев да се справят с проруското народно движение, поставило страната пред неизбежен разпад и присъединяване на Изтока и Юга към Руската Федерация.

Затова в трите области - Ивано-Франковска, Тернополска и Лвовска, рейтингът на лидера на „Десния Сектор" Дмитро Ярош неумолимо се качва, а на главните претенденти за президентския пост пада. Според местните социолози нищо чудно в споменатите 3 области той да се класира в първата тройка и дори да изпревари фаворитите Петро Порошенко и Юлия Тимошенко. Неговата безкомпромисна риторика, в съчетание с боевата му биография и заповедта за международно издирване, издадена от руските власти, го превръщат в кумир за младите последователи на Степан Бандера и Роман Шухевич. А те никак не са малко в западните и вече дори и в централните части на Украйна - четвърт век изолация от руската култура и медии не може да мине безследно. Героизацията на одиозните фигури от времената на Първата и Втората световни войни напредва успешно и дори може да се каже, че достига своя зенит.

Тъй като в Западна Украйна и конкретно в Ивано-Франковск от векове е съсредоточена традиционната арменска община, нейната позиция по конфликта има своята тежест в обществото (в града е построена най-голямата арменска църква в Източна Европа). Поради двустранния натиск, арменските организации в Украйна са разделени, илюстрация на което е и фактът, че арменците вече дадоха жертви и от двете страни на противостоенето на Майдана в Киев.

Междувременно, Москва използва решителното си влияние върху Ереван, с цел да упражнява натиск върху украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков (роден в Баку, в семейството на съветски офицер от арменски произход, семейството се преселва в Украйна заради геноцида, устроен от азербайджанците срещу арменците на територията на републиката).

Мисията да му се въздейства да сложи край на анти-терористичната операция е възложена на арменския католикос Гарегин Втори, на негов подопечен и на председателя на Световния Арменски Конгрес и съветник на президента Путин по въпросите на междунационалната политика, мултимилионера Ара Абрамян.

От своя страна, Арменската Апостолическа Църква е ангажирала за целта и местните григориански духовници, ползващи се с традиционно голямо влияние в арменската община. Те обаче едва ли ще имат успех, защото Арсен Аваков не е самостоятелен в действията си, а единствено изпълнител на волята на по-високопоставените си съпартийци Юлия Тимошенко, Арсений Яценюк и Александър Турчинов. Последните пък правят това, което им кажат от Вашингтон и Брюксел. Така че отмяна на операцията няма да има!

Арменската община в Западна Украйна предприе и други стъпки за намаляване на социалното напрежение и издигане на своя авторитет. В Лвов, Ивано-Франковск и другите големи градове в Галичина, Волин, Прикарпатието и Подолието арменците обикновено държат най-конкурентноспособните ресторанти както поради вкусната и качествена храна, така и поради ниските цени. Имайки предвид финансовите затруднения на по-голямата част от населението, поради падането на курса на гривната, загубата на работни места, нередовно плащаните заплати, арменските ресторантьори подеха инициативата сутрин да изнасят пред заведенията си стелажи с останалия от вечерните и нощни клиенти хляб, който се предоставя на нуждаещите се. Така се избягват случаите на гладна смърт в маргинализираните западни украински райони, които виждат единствения изход от бедственото си положение в експлоатацията на природните богатства и промишлената инфраструктура на Изтока и Юга. Решението, разбира се е временно.

Не по същия начин се държат представителите на унгарското малцинство, допълнително окуражени от последните претенции на Виктор Орбан за предоставяне на двойно гражданство на закарпатските унгарци (около 150 000 души, заедно с разселените по цяла Украйна достигат дори 200 000).

В автобуса между Лвов и Жовква зад гърба ми млада унгарка демонстративно разговаряше на висок глас на родния си език по мобилния си телефон, специално предизвиквайки антипатиите на останалите пасажери. А в Ужгород, Чоп, Мукачево всички се обръщаха към мене най-напред на унгарски и едва след това изясняваха на какъв език можем да разговаряме.

Единственият обединителен фактор между украинското мнозинство и компактно живеещите малцинства в Западна Украйна засега е принадлежността на държавите-майки (Унгария, Румъния, Полша, Словакия) към ЕС, към който се стремят и западните украинци.

Виктор Орбан и някои негови съидейници в останалите източно-европейски страни обаче открито поставят под съмнение целесъобразността на евро-членството. Заедно с русинския фактор (русините също се въоръжават и чакат навлизането на руската армия в Донбас, за да ударят украинските въоръжени сили в гръб и да обявят независимост) бомбите със закъснител в Западна Украйна стават много...